Dragan Stanković za B92: “Podstrek za naredne godine”

Po tradiciji u poslednjih 15 godina, svakog leta srpski odbojkaši se bar sa jednog velikog takmičenja vrate sa medaljom. Ovog puta dva puta su imali razloga za slavlje, prvo u Argentini zbog bronze u Svetskoj ligi, a potom su se i iz Italije vratili s medaljom istog sjaja sa Svetskog prvenstva. Jedan od standardno najboljih u našem timu bio je bloker Dragan Stanković, koji u razgovoru za B92 govori o višemesečnim pripremama, uspesima tokom ovog leta i neizbežnom kapitenu Nikoli Grbiću...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 15.10.2010.

15:00

Default images

Najbolji srpski odbojkaši još krajem aprila su počeli pripreme za takmičenje u Svetskoj ligi, a uz malu pauzu između finalnog turnira tog takmičenja i priprema za planetarni šampionat zajedno su proveli čak pet meseci.

Pripreme za Svetsku ligu su zvanično počele 25. aprila, neki igrači su se priključili kasnije, pa smo bili kompletni od 10. maja. Tokom Svetske lige smo gradili atmoferu i igrački kadar za samo Svetsko prvenstvo, koje nam je bilo primarni cilj u ovoj godini. Kroz Svetsku ligu, u kojoj smo osvojili bronzu i dolaskom bitnijih igrača kao što su Ivan Miljković i Nikola Grbić, smo dobili i na psihološkoj stabilnosti i sa njima smo na kraju uspeli da dođemo do podijuma i u Italiji“.

Celo takmičenje u Svetskoj ligi Srbija je odigrala bez Miljkovića i kapitena Grbića, a baš zbog toga ambicije nisu bile toliko velike na početku, ali se onda sve promenilo.
OSS
Samu Svetsku ligu smo počeli bez nekih prevelikih ambicija, gledali smo na to kao kristalisanje neke slike za Svetsko prvenstvo. To se videlo i po našoj igri, šest utakmica smo bili bez poraza, i onda kada smo videli da već možemo da se kvalifikujemo na finalni turnir i možda uzmemo neku od medalja bila je uočljiva nesigurnost i mala panika. Ipak, na kraju smo uz dosta sreće uspeli da, zahvaljujući i ostalim rezultatima, odemo u Argentinu. Ta želja koja je bila na Svetskom prvenstvu za osvajanjem medalja, bila je prisutna i tamo, i uz upornost i zalaganje, doprinela je tome da se iz Argentine vratimo sa bronzanom medaljom“.

Svetska liga je ujedno pokazala da i posle povlačenja Grbića i Miljkovića iz nacionalnog tima, imamo igrače koji će moći da ih zamene.

Ova godina će biti prekretnica u pravljenju nove odbojkaške generacije, jer smo pokazali da i bez tako dva sjajna igrača, ekipa koja je relativno mlada može da parira najboljim svetskim timovima. Sigurno je da će nam to biti podstrek za naredne godine“.

Stanković se, takođe, osvrnuo i na Grbićevu najavu da više neće igrati za reprezentaciju posle bronze na planetarnom šampionatu.
Beta
S obzirom da je Nikola u 37. godini i da i dalje pruža dobre partije i igra odlično, kako u klubu, tako i u reprezentaciji, neće biti ništa čudno da se on pojavi na nekom većem takmičenju u narednim godinama. Sama pojava takvog igrača u ekipi je podstrek ostalima da se što bolje pokažu i daju svoj maksimum“.

Samo nekoliko nedelja posle povratka iz Argentine sa bronzom usledile su pripreme za Italiju, gde je naša reprezentacija došla do svoje druge medalje na Svetskim prvenstvima. Pored toga što su Brazilci osvojili titulu šampiona, šampionat u Italiji su obeležile i kalkulacije pojedinih timova zbog novog sistema takmičenja, uvedenog ove godine.

Sistem takmičenja je bio takav da smo mi uz tri poraza na kraju bili na postolju, što nije bio slučaj prošle godine na Evropskom prvenstvu, kada smo posle dva poraza bili eliminisani iz borbe za medalju. Taj sistem, koji nam je pomogao posle slabijeg starta, omogućio nam je da konsolidujemo redove i u nastavku pružimo odlične partije. Žreb je bio takav da smobili u delu u kojem su sve reprezentacije rangirane do desetog mesta, svaka utakmica je bila priča za sebe. Ipak, moram da izdvojim utakmicu protiv Rusije, koja je za nas bila izuzetno teška, ne samo zbog toga što bi eventualna pobeda značila plasman u polufinale, nego jer se radi i o odličnoj ekipi, jednoj od najboljih koju je Rusija imala u poslednjih deset godina“.
Beta
Naredne godine srpske odbojkaše očekuje Svetska liga, a potom i Evropsko prvenstvo, čiji će domaćini biti Austrija i Češka, a iako je još rano ogovoriti o tim takmičenjima, Stanković ističe da ambicije našeg tima ostaju nepromenjene.

Sigurno je da imamo razlog i neko nadanje da možemo da ponovimo ovakav rezultat, ako ne i učinimo nešto bolje sledeće godine. Ipak, svaka utakmica je priča za sebe, nema lakih protivnika, i ako ekipa ne da svoj maksimum može da poklekne već posle prvih nekoliko utakmica. Ambicije, naravno, ostaju nepromenjene, a da li ćemo nastupati sa Ivanom i Nikolom, ili ćemo nastaviti sa podmlađenom reprezentacijom je u ovom trenutku nebitno jer jedna nacija kakva je naša, uz odbojkašku tradiciju, nam nalaže da svake godine imamo maksimalne ciljeve, a to je sigurno polufinale, a nadam se da ćemo doći i do neke od medalja“.

Stankovića sada već očekuju novi izazovi sa klubom, Lubeom iz Maćerate, jednom od najboljih ekipa u Italiji.

Lube je klub koji iz godine u godinu pokazuje da se radi o jednom zaista dobro organizovanom klubu i stalno je u vrhu italijanske odbojke. Već ove nedelje nas čeka turnir, sledeće počinje liga, biće mnogo teških utakmica, a malo vremena za odmor, ali moramo tome da se prilagodimo i damo svoj maksimum“, rekao je Dragan Stanković za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: