Nova vest
Fudbal

Utorak, 04.11.2014.

20:45

Mitar šokirao London, Juve za spas

U mečevima četvrtog kola LŠ, Anderleht je golom Aleksandra Mitrovića stigao do 3:3 (2:0) protiv Arsenala, dok se Juventus spasao protiv Olimpijakosa – 3:2 (1:1)

Izvor:

Autor:

Default images

Sigurne pobede upisali su Bazel protiv Ludogoreca (4:0) i Borusija Dortmund nad Galatasarajem (4:1), a Atletiko Madrid slavio je u Malmeu (2:0).

Derbi dana rešen je jednim golom, jer je Real u Madridu pogotkom Benzeme savladao Liverpul i obezbedio prolaz, dok je isti rezultat viđen i u Lisabonu, gde je Benfika savladala Monako golom Andersona Taliska.

Iza nas je još jedno sjajno golgetersko veče u najkvalitetnije takmičenju – jer je na osam mečeva postignuto 27 pogodaka.

Od srpskih igrača, na terenu su se od prvog minuta našli Neven Subotić u ekipi Borusije iz Dortmunda (Miloša Jojića nije bilo ni u protokolu), Luka Milivojević u dresu Olimpijakosa i Lazar Marković u timu Liverpula. Aleksandar Mitrović počeo je duel u Londonu na klupi Anderlehta, ali je u poslednjih pola sata uspeo da prvo izbori penal za 3:2, a zatim i da u 90. minutu donese vredan bod svom timu.

U grupi A, Juventus je bio na ivici ambisa, jer su Botija i N'Dinga preokrenuli rezultat u korist Olimpijakosa, posle gola Andree Pirla iz slobodnjaka. u svom stotom meču u eliti. Međutim, 'Stara dama' je zaigrala super agresivno, pa su Fernando Ljorente i Pol Pogba doneli domaćima sva tri boda i ostanak u igri za nokaut fazu. U drugom meču grupe, Atletiko je rutinski savladao Malme u Švedskoj, majstorijom Kokea i preciznim udarcem Raula Garsije, na taj način Jorgandžije su zadržale prvo mesto sa devet bodova, tri više od Juvea i Pirejaca, dok je Malme ostao na tri.

Real i Liverpul odigrali su derbi večeri u okviru grupe B, ali nismo videli očekivano goleadu, jer je Karim Benzema u 27. minutu, posle sjajne akcije celog tima, postigao jedini pogodak na meču. Lazar Marković bio je na terenu do 69. minuta, kada ga je zamenio Rahim Sterling. Kristijano Ronaldo nije uspeo da barem izjednači rekord Raula Gonsalesa Blanka u Ligi šampiona (71 gol), a nije zatresao mrežu protivnika posle 11 uzastopnih duela. Bazel je na Sent Jakobu pregazio Ludogorec i zakoračio ka drugoj fazi. 'Kraljevski' klub je zadržao maksimalan učinak i plasirao se dva kola pre kraja u nokaut fazu, Bazel je sa šest bodova izbio na drugo mesto, dok Liverpul i Ludogorec imaju po tri boda.

U grupi C videli smo najmanje uzbuđenja u večernjem terminu, jer je u duelu na Lužu viđen samo jedan gol, i to u samom finišu. Orlovi su bili bolji rival tokom celog duela, a sva tri boda doneo im je Taliska u 82. minutu, posle prodora Derleja. U prvom meču dana, Leverkuzen je slavio na gostovanju Zenitu u Sankt Peterburgu (2:1), pogocima Korejca Heun-min Sona, dok je jedini gol za domaće postigao Salomon Rondon, pa tako predvodi grupu sa devet bodova. Monako ima pet, a Zenit i Benfika po četiri.

Reprezentativac Srbije Aleksandar Mitrović sprečio je da dobijemo još dva sigurna putnika među 16 najboljih iz grupe D, barem još jedno kolo. Jedan siguran za sada je Dortmund, koji je, i pored očajne sezone u Bundesligi, lako izašao na kraj sa Galatasarajem (4:1) i prošao dalje. Prava drama viđena je u Londonu, Arsenal je imao ogromnih 3:0 protiv 'Ljubičastih' iz Brisela, ali su 'Tobdžije' i to uspele da ispuste. Van den Bore je najpre, iz ofsajda, najavio preokret, da bi zatim Mitrović, po ulasku sa klupe, izborio penal, koji je EVB pretvorio u 3:2. A onda, u 90. minutu, Srbin je odlično ispratio centaršut Nahara za muk u Londonu, ujedno sprečivši ekipu Arsena Vengera da se već sada plasira u nokaut fazu.

Arsenal je tako postao prvi engleski klub koji je u Evopi ispustio tri gola prednosti, pošto su ekipe sa Ostrva u 102 navrata uspele da sačuvaju toliku prednost. Ipak, računajući i Premijer ligu, isto im se dogodilo pre nekoliko sezona na gostovanju Njukaslu (1:4 - 4:4).

Liga šampiona, četvrto kolo:

Grupa A:
Juventus – Olimpijakos 3:2 (1:1)
Pirlo 23, Ljorente 65, Pogba 66 - Botija 24, N'DInga 61
Malme – Atletiko Madrid 0:2 (0:1)
Koke 30, Raul Garsija 79
Tabela: Atletiko 9, Juventus 6, Olimpijakos 6, Malme 3

Grupa B:
Real Madrid – Liverpul 1:0 (1:0)
Benzema 27
Bazel – Ludogorec 4:0 (2:0)
Embolo 34, Gonsales 42, Gaši 59, Suhi 65
Tabela: Real Madrid 12, Bazel 6, Liverpul 3, Ludogorec 3

Grupa C:
Zenit – Bajer Leverkuzen 1:2 (0:0)
Benfika – Monako 1:0 (0:0)
Taliska 82
Tabela: Bajer Leverkuzen 9, Monako 5, Zenit 4, Benfika 4

Grupa D:
Borusija Dortmund – Galatasaraj 4:1 (1:0)
Rojs 39, Papastasopulos 56, Imobile 74, Kaja (ag) 85 - Balta 70
Arsenal – Anderleht 3:3 (2:0)
Arteta 25(p), Sančes 29, Čemberlen 58 - Van den Bore 61, 72 (p), Mitrović 90
Tabela: Borusija Dortmund 12, Arsenal 7, Anderleht 2, Galatasaraj 1

Ronaldo je krenuo agresivno od starta, pa je već u prvih deset minuta stvorio dve izgledne prilike za gol za svoj tim. Najpre je lepo odložio loptu do Hamesa Rodrigesa na kapici, Kolumbijac je lepo gađao dalji gornji ugao, ali je Minjole uspeo paradom da izbaci loptu u korner. Nedugo zatim, Karim Benzema je iskoristio kiks Martina Škrtela i proigrao Portugalca, ovaj je odmah gađao pod prečku, ali je Belgijanac opet bio na visini zadatka.

Rane šanse imali su i Benfika i Dortmund, međutim, ni njihovi napadači nisu bili precizni. Počelo je ofanzivno s obe strane na Emirejtsu, prvu šansu imao je Prat za Anderleht, kada je njegov izblokirani udarac završio tik pored stative, da bi mu zatim uzvratio Aron Ramzi na sličan način.

I Juventus je u Torinu od prvog minuta krenuo na sva tri boda, što je i logično s obzirom u kakvoj su situaciji. Prvi pokušaj upisao je Markisio, ali je Roberto uspeo da pošalje loptu preko prečke. Veče na Juventus Areni posebno je za Andreu Pirla, koji igra svoj stoti meč u Ligi šampiona, on je tako postao 23. centurion elitnog takmičenja.

I, upravo je na 'čizmi' viđen prvi pogodak, Juventusu se isplatila dominacija, a postigao je neverovatni Andrea Pirlo. U 23. minutu izveo je prekid sa 25 metara u svom stilu, i poslao loptu u sam rogalj gola Roberta. Ipak, samo nekoliko minuta kasnije, gosti iz Grčke su uspeli ekspresno da se vrate. Dominges je poslao korner na peterac, a Španac Botijas bio najviši u skoku i pogodio dalju malu mrežu gola Đanluiđija Bufona za povratak Olimpijakosa.

Krenulo je sa golovima na sredini prvog dela igre, pa smo dva brza pogotka videli i na Emirejtsu u Londonu. Arsenal je uspeo da amortizuje napade gostiju iz Belgije, da bi Mikael Arteta lepom 'panenkom' pretvorio penal u vođstvo, posle faula M'Bembe nad Danijem Velbekom. Malo pre gola, Aleksis Sančes je pogodio stativu, ali je Čileanac samo četiri minuta posle prvog pogotka, u 29. minutu, uspeo da upiše 11 gol na 13 mečeva. Izborio se za slobodnjak, izveo ga i pogodio zid, ali je naleteo na odbitak i zakucao ga u mrežu. To je bio njegov peti gol u poslednja tri meča.

Nije Liverpul izdržao ni pola sata na Santijago Bernabeu, jer je Karim Benzema završio sjajnu akciju celog tima. Ronaldo i Isko su razmenili dva dupla pâsa, da bi španski reprezentativac proigrao Marsela na levom boku. Brazilac je centrirao iz prve i posalo loptu na drugu stativu, a Francuz je iz klizanja smestio u mrežu.

Zanimljivo je da igrači koji sede na klupi Liverpula imaju 137 nastupa u Ligi šampiona (Džerard, Baloteli, Kutinjo), a igrači na terenu 130.

Nismo dugo čekali da se nastavi sa majstorijama, a naredna nam je stigla iz Švedske. Vicešampion Evrope Atletiko Madrid uspeo je da materijalizuje bolju igru od starta meča. Huan Fran je probio po desnom krilu i centrirao na peterac, a Koke fenomenalno propustio loptu i petom je poslao iza leđa Olsena.

U međuvremenu, do dva gola prednosti stigao je i Bazel nad Ludogorecom. Najpre je precizan bio 17-godišnji Embolo u 34. minutu, postvaši šesti najmlađi strelac u LŠ (iza Bojana, Fabregasa, Kovačića i najmlađeg Ofori-Kuajea) na asistenciju Fraja, da bi osam minuta kasnije Gonsales duplirao vođstvo, opet na asistenciju Fraja. Nedugo zatim, do prednosti je stigla i Borusija u Dortmundu, Marko Rojs je lepo odreagovao na upošljavanje od strane Piščeka i poslao loptu po sredini u gol. Mogao je BVB i ranije do vođstva, ali su Subotić i Papastastopulos (prečka) za malo bili neprecizni.

Do kraja prvih 45 minuta, Juventus je mogao da postigne još tri gola, ali su Alvaro Morata i Pol Pogba promašivali nemoguće.

Druga poluvremena počela su kako su se završila prva – šansama. Prvu je imao Vesli Snajder na meču u Dortmundu, ali je njegov udarac iz daljine završio za malo pred stative. Dobre dve prilike za izjednačenje imao je i Malme, ali je Rosenberg najpre bio neprecizan, a zatim i pogodio stativu posle prekida. Meč u Nemačkoj prekinut je na kratko, zbog ubacivanja pirotehnike od strane navijača Galate, ali je Papastatopulos odmah po nastavku igre bio precizan posle gužve, nakon udarca iz ugla.

Kao i u prvim poluvremenima, opšte 'ludilo' sa golovima krenulo je posle dvadesetak minuta igre. Roberto je nastavio sa bravuramaiz prošlog kola, pa je zaustavio pokušaje Vidala i Tevesa, da bi N'Dijaje izazvao šok u Torinu, kada je pretvorio centaršut Mantisa u preokret ekipe iz Pireja i gurnuo 'Staru damu' ka ambisu. Međutim, već u sledećem napadu, Lihštajner je poslao centaršut na drugu stativu, a Fernando Ljorente, koji je samo nekoliko trenutaka pre toga zamenio zemljaka Moratu, uz pomoć Roberta i stative doneo 2:2.

Nastavio je Juventus sa pritiskom i presingom, a takva igra donela im je totalni preokret u 66. minutu. Vidal je ukrao loptu na sredini, a Pol Pogba je sa kapice zakucao po zemlji u dalji ugao za delirijum na tribinama.

U međuvremenu, Bazel je na Sent Jakobu pogocima Gašija i Suhija dotukao Ludogorec, Galata se golom Hakana Balte u 70. minutu na kratko vratila u meč na Signal Iduna Parku, ali je Čiro Imoblie odgovorio samo četiri minuta kasnije za nova dva gola prednosti.

Činilo se da će Arsenal upisati laku pobedu, ali su gosti iz Brisela za samo nekoliko minuta uspeli da zakoplikuju život ekipi Arsena Vengera. Na 3:1 smanjio je Entoni van den Bore, posle lepe akcije celog tima, ali je pri tom bio i u ofsajdu, da bi Aleksandar Mitrović, koji je u međuvremenu ušao sa klupe iznudio penal, posle starta Naća Monreala u 73. minutu. Siguran je bio Den Bore, pa će domaći morati da strepe u poslednjih desetak minuta.

Benfika je napokon uspela da probije bedem Monaka, zasluženo jer je bila bolja svih 80 minuta. Derlej je lepo odložio loptu, a Anderson Taliska je preciznim udarcem smestio iza Subašića. Ekipa Jirgena Klopa igra očajno u Bundesligi, ali će zato imati maksimalan učinak posle četiri kola Lige šampiona. Trijumf BVB potvrdio je Semih Kaja autogolom u 85. minutu.

Kakav meč i povratak ekipe Anderlehta u Londonu. Vodila je ekipa Arsenal 3:0, imala pobedu u džepu, ali je Aleksandar Mitrović u 90. minutu šokirao sve na stadionu. Sjajno se kretao, ispratio akciju ekipe, i centaršut Nahara sa peterca pretvorio u 3:3!

Arsenal je tako postao prvi engleski klub koji je u Evopi ispustio tri gola prednosti, pošto su ekipe sa Ostrva u 102 navrata uspele da sačuvaju toliku prednost. Ipak, računajući i Premijer ligu, isto im se dogodilo pre nekoliko sezona na gostovanju Njukaslu (4:1 - 4:4).

Do kraja susreta širom Evrope nije više bilo pogodaka, a Arturo Vidal propustio je šansu da Juventusu donese bolji međusobni skor u duelima sa ekipom iz Grčke, jer nije bio precizan sa bele tačke u petom minutu nadoknade. S druge strane, navijači Galatasaraja, kojih je očekivano bilo u velikom broju u Dortmundu, izazvali su jopš jedan prekid meča. Jirgen Klop zahtevao je od arbitra da prekine meč, ali je on ipak uspešno priveden kraju.

U sredu su na programu mečevi u preostalim grupama, E, F, G i H, dok je peto kolo Lige šampiona nastavlja 25. novembra, posle reprezentativne pauze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu