Nova vest
Fudbal

Sreda, 20.11.2013.

16:24

HNS ćuti o Šimuniću, mediji žestoko

Dan posle nečuvenog incidenta na kraju maksimirskog baraža hrvatska javnost se uzburkala, ali nadležni ćute.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

Josip Šimunić je plasman na SP proslavio podstičući publiku na ustaški pozdrav, što je žestoko osuđeno u medijima.

Međutim, ni reči osude od onih koji su morali prvi da istupe. Selektor Niko Kovač, koji je debitovao pred domaćom publikom, smatra da nije njegova dužnost da reaguje.

"Znao sam da ćete me to pitati, ali neću vam odgovoriti. Ja ne treba sve da komentarišem, kao što ni svi drugi ne treba sve da komentarišu", odgovorio je Kovač na novinarsko pitanje.

Ćutali su i čelnici HNS, ali je to malo koga iznenadilo. Elektronski mediji, međutim, nisu hteli da ćute.

Komentatori će reći da je Šimunić svojim urlikom u mikrofon pokvario pobjedničko veče u Maksimiru. Kome? Hiljadama navijača koji su na Šimunićevo 'Za dom' sinoć zdušno odvraćali 'Spremni!' kao što su to činili godinama, valjajući iz utakmice u utakmicu, s tribine na tribinu, taj ustaški poklič? Predsedniku HNS koji se svojevremeno slikao na madridskom grobu Ante Pavelića? TV komentatorima koji se nikad u modernoj istoriji nisu ogradili od tog skandiranja u živom prijenosu, skandiranja koje se obično kombinuje s onim folklornim ‘Ubij Srbina’?”, napisao je u kolumni za 24sata.hr Tomislav Klauški.

Najgore je kada vas dan nakon zasipanja tim zvučnim smećem, kojim se veličaju nezapamćeni ratni zločini i zločinci, u medijima dočekaju izjave reprezentativaca, dužnosnika, poznatih i slavnih, kako je atmosfera bila predivna, a navijanje onako kakvi su i naši reprezentativci – vatrenoSlova kritike onih što se ponose Hrvatskom i Hrvatima kojih se svatko normalan i prosečno obrazovan stidi, tako su retka, ako ih uopšte i ima, svode se na fusnote, više zbog toga što bi nas zbog toga mogle kazniti Uefa i Fifa, koje ne vole kada se njihova velika predstava s još većim obrtanjem novca, kvari time što mali narodi ovako pokazuju svoje velike ideje i snove”, piše Zvonko Alač za index.hr.

Oštre su bile i javne ličnosti, počevši od bivše premijerke Jadranke Kosor.

Gospodin Šimunić je učinio nešto krajnje protivustavno i štetno za Hrvatsku. To je primjer kako mnogi ljudi misle da čine nešto domoljubno, a zapravo čine nešto iznimno štetno za Hrvatsku. Zbog tragedije i užasa koji su se dogodili za vrijeme NDH mi Hrvati smo, nažalost, dužni neprekidno da se opravdavamo i neprekidno govorimo o tome. Ovakav čin je užasno štetan, on je u krajnjoj liniji primitivan”, rekla je ona. Veoma oštar bio je i ministar sporta i obrazovanja u vladi Hrvatske Željko Jovanović.

Uzgred, moramo da primetimo da su reakcije naših kolega i visokih zvaničnika iz susedstva odličan šlagvort da se i mi jednom ozbiljno pozabavimo sličnim pojavama u Srbiji, od veličanja ratnih zločina i zločinaca, do redovnih rasističkih incidenata, uključujući i privremeni prekid meča Srbija – Belgija, u kvalifikacijama za EP igrača do 21 godine prošlog petka.

Zgroženi mediji širom sveta

No, vratimo se za sada na temu. Skandalozni potez nije prošao nezapaženo ni u ostatku sveta.

Američka agencija AP navodi da je slavlje Hrvata zbog plasmana na Mundijal "umrljano pronacističkim skandiranjem navijača i odbrambenog igrača Josipa Šimunića".

Vest američke agencije preneli su drugi svetski mediji, kao što su Hafington post, britanski Gardijan, novozelandski Nju Zeland Herald i australijski portal Sportsfan.

Nemački Špigl ističe da je Šimunić "razljutio hrvatsku naciju jer je slavio ustaškim pozdravom i fašističkom parolom".

"Šimunić je urlao u mikrofon ustašku parolu 'Za dom spremni', a pri tom je podiogao desnu ruku, što je gest ustaških generala", objašnjava nemački list.

ESPN navodi kako su 'Hrvati pobedu proslavili pronacističkim skandiranjem', i objašnjavaju povezanost pokliča sa ustaškim pokretom. Britanski Metro i Dejli Mejl citiraju Šimunića koji je rekao kako 'ništa loše nije učinio'.

Mediji pišu i kako je Hrvatska već ranije bila kažnjena zbog raznih iščašenih oblika ponašanja,

FIFA je najavila da će ispitati sve detalje incidenta na utakmici u Zagrebu, i da će nakon toga doneti odluku o eventualnom pokretnju disciplinskog postupka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

214 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu