Nova vest
Fudbal

Utorak, 22.10.2013.

15:35

Fergi u knjizi 'opleo' po svima

Buvši menadžer Junajteda ser Aleks Ferguson, objavio je knjigu pod nazivom „Moja autobiografija“, koja će, po svemu sudeći, izazvati veliko interesovanje.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Ferguson je bio menadžer MU punih 26 godina, a osvojio je 13 titula, dve Lige šampiona, Kup kupova, devet domaćih kupova, 10 superkupova i dve titule svetskog prvaka.

Škot je na kraju prošle sezone odlučio da mesto menadžera zameni direktorskim, a na klupu Junajteda seo je njegov sunarodnik Dejvid Mojs.

Knjiga će biti objavljena u Londonu, ali uticaj Fergusona na grad Mančester ’vredan je’, po nekim navodima, milijardu funti.

Predstavljanje autobiografije počelo je jutros, a Fergijevo konferencija za medije održana je u 15 časova po našem vremenu.

Fergusonovu karijeru obeležile su mnoge stvarim, na a prvom mestu je, definitivno, finale Lige šampiona 1999. godine i istorijska titula za Junajted. U knjizi će biti reči o odnosu sa Dejvidom Bekamom, odluci o novom menadžeru, Roju Kinu, braći Glejzers, legendarnom bacanju pice, Suaresu i rivalima, Kristijanu Ronaldu, Japu Stamu, penziji, Rudu van Nistelroju, Karlosu Tevesu i sagi o Vejnu Runiju.

Očekivalo se da knjiga bude puna kontroverzi, a mediji na ’Ostrvu’ su najavili da će prodrmati fudbalski svet. Sa tim se usaglasio i menadžer Arsenala i jedan od najvećih Fergusonovih rivala Arsen Venger.

"Svi se plašimo najgoreg“, rekao je Venger u šali.

Ispostavilo se kao tačno to što je Venger rekao, a od trener je ’stradao’ Rafael Benites za koga je Fergi rekao da ima sreće i da su njegovi timovi dosadni.

"Na televiziji, on stavlja naočare i vadi list papira, ćinjenice. Ali, činjenice su bile pogrešne. Sve što sam rekao ranije je da je Rafa bio ogorčen zbog nečega. Vladalo je mišljenje da je Benites 'kontol frik', a to se na kraju ispostavilo kao tačno."

Ferguson je na konferenciju došao prilično opušten, iz njegove izjave moglo se pretpostaviti kakva bujica kontroverzi nas očekuje.

"Moja autobiografija je knjiga o fudbalu, a ne samo tornado vesti", rekao je ser Aleks.

Prva informacija sa konferencije koja je odjeknula, jeste odnos Aleksa Fergusona sa Dejvidom Bekamom. Incident koji se desio u svlačionici, kada je Škot kopačkom pogodio Bekama, sada dobija rasvetljenje. Fergi je u knjizi napisao nešto što se bivšem igraču Mančestera, Reala, Pari Sen Žermena i Milana sigurno neće svideti:

"Bekam je jedini igrač koji je izabrao slavu umesto fudbala. Dejvid je mislio da je veći od Aleksa Fergusona. Ne možete imati igrača koji će ’preuzeti’ svlačionicu.“

Ferguson je tokom svoje karijere vodio veliku borbu sa trenerima ostalih ekipa, ali se čini da mu je najveći rival bio menadžer Arsenala Arsen Venger. Njihov rivalitet samo je pojačan incidentom u kome je 'oružje' bila pica.

"Venger je čvrsto stegao pesnice. Znao sam to, imao sam punu kontrolu. U sledećem trenutku, jedino što znam da je pica svuda po meni", stoji u knjizi.

Sa druge strane, priča o Žozeu Murinju je malo drugačija. Ferguson je tokom svoje karijere nekoliko puta naveo da njih dvojica imaju odličnu komunikaciju, a često su posle mečeva zajedno pili vino.

"Murinjo je daleko lukaviji u postupcima sa igračima i ima itgrađenu ličnost. Ako vidite da Žoze i Rafa (Benites) stoje zajedno pored linije, znate da možete izabrati pobednika. Murinjo je jedan od onih ljudi na dasci, koji može ostati duže na talasima", slikovito je Ferguson opisao svog kolegu, dok ga je Mančini razočarao zbog slučaja 'Teves'.

Škotski stručnjak je tokom svoje bogate karijere, pored Bekama, trenirao mnoge svetske zvezde, a kao najtalentovanijeg igrača izabrao je Kristijana Ronalda.

"Kristijano je najtalentovaniji igrač kojeg sam trenirao. On je ispred svih velikih fudbalera koje sam trenirao, a bilo ih je mnogo. Jedini koji se mogu smestiti blizu njega su Pol Skols i Rajan Gigs jer su Junajtedu mnogo doprineli u poslednje dve decenije. Real Madrid je platio Ronalda 80 miliona funti, a znate zašto? To je bio način da Florentino Peres, predsednik Reala kaže celom svetu: 'Mi smo Real Madrid, mi smo najveći od svih".

Posebnu pažnju posvetio je srpskom internacionalcu i sadašnjem kapitenu Nemanji Vidiću, za koga je rekao da je bio spreman da ode u rat. Tokom svoje karijere na 'Old Trafordu', želeo je da dovede i kapitena Stivena Džerarda, ali je odustao jer, po njemu, engleski reprezentativac nije 'top top' igrač.

Malo ko bi pretpostavio, ali posebno kritikovan u Fergijevoj knjizi je dugogodišnji kapiten Mančester Junajteda Roj Kin. Ser Aleks, okomivši se na bivšeg igrača, je za njega napisao sledeće:

"Roj Kin je u jednom trenutku počeo da misli da je menadžer Junajteda. Izgubio je poštovanje svojih saigrača, pa je morao da ode."

Vejn Runi bio je jedan od najboljih igrača u poslednjoj deceniji Fergusonove apohe. Ferguson je 2004. godine doveo Runija u Junajted, a njihov odnos išao je od sjaja do očaja. Engleski reprezentativac je pre nekoliko meseci tražio menadžeru da ode, ali je na kraju ipak ostao na 'Teatru snova', gde je od početka sezone ubedljivo najbolji igrač tima.

"Tražio je da ide, ali je 2010. godine tražio da dovedem Mesuta Ezila. Na tom sastanku, imao sam osećaj kao da je programira i zna unapred šta će da kaže. Osnova njegovih žalbi je bila da nismo dovoljno ambiciozni. Rekao sam mu da je to besmislica, a on je rekao da treba da 'jurimo' Ezila", napisao je Ferguson za Runija i dodao:

"Na terenu, tokom treninga, on nije brzo uspevao da ukapira vebe koje radimo. Njegov instinkt je bio malo drugačiji, obrnut. Poseduje velike kvalitet što se tiče njega lično, ali je to bilo 'progutano' zbog nedostatka kondicije. Nije bilo mudro da mu Englezi daju nedelju dana odmora pred Evropsko prvenstvo 2012. godine jer je izgubio oštrinu. Kada bi u Junajtedu napravio pauzu, bilo bi mu potrebno i do četiri utakmice da se vrati u formu."

Na teret mu se stavlja da je tokom godina vršio pritisak na sudije, a on je na konferenciji priznao da je posle meča sa Čelsijem prošle godine, pozvao sufiju Marka Klatenburga.

Tokom velike i uspešne karijere, mnogima je ostalo nejasno kako Ferguson nije bio selektor ni Engleske ni Škotske. On je otkrio da je dva puta pozivan da preuzme 'Gordi Albion', ali da je odbijao. Prvi put pre Kevina Kigena 1999, a drugi pre Svena Jerana Eriksona 2001. godine.

Na društvenim mrežama krenula je opšta pomama povodom nove knjige, a mnogi već sada ističu da se mora pročitati. Ona će biti puštena u prodaju po ceni od 25 funti, a po početnom popustu može se kupiti i za 11.

Aleks Ferguson penzionisao se u maju ove godine, a više o njegovoj karijeri možete pročitati u tekstu Vladimira Novakovića "Odlazak Aleksa Fergusona, kraj epohe!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu