Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 09.05.2013.

16:07

Mojs od 1. jula na klupi Junajteda

Šampion Engleske Mančester Junajted potvrdio je da će dosadašnji menadžer Evertona Dejvid Mojs naslediti legendarnog ser Aleksa Fergusona na Old Trafordu.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Junajted je saopštio da je Mojs potpisao šestogodišnji ugovor i da će funkciju preuzeti 1. jula.

Potvrda sa Old Traforda stigla je samo sat nakon što je Everton objavio da će 50-godišnji Škot na kraju sezone posle 11 godina napustiti klub sa Gudisona parka. Mojs je od 2002. godine vodio Everton na preko 500 utakmica, uključujući i četiri učešća u Ligi Evrope.

Kada je u sredu Aleks Ferguson saopštio da se penzioniše, Mojs je odmah izašao u prvi plan kao glavni kandidat da nasledi zemljaka. Oproštaj od navijača na "Gudisonu" imaće protiv Vest Hema u subotu, a poslednji meč na klupi Evertona protiv Čelsija.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Evertona, Mojs je u sredu veče obavestio predsednika kluba Bila Kenrajta i potvrdio svoju želju da karijeru nastavi u mančesterskom klubu.

Kenrajt je rekao da je Mojs dao ogroman doprinos Evertonu od svog dolaska na Gudison Park 2002. godine, istakavši da je bio izuzetan trener.

Mojs: Prilika koja ne dolazi često

Budući trener Mančester junajteda Dejvid Mojs rekao je danas da zna koliko će biti teško naslediti Aleksa Fergusona na klupi tog engleskog fudbalskog kluba.

"Velika je čast što su mi ponudili da postanem sledeći trener Mančester Junajteda. Drago mi je što me je baš Aleks Ferguson preporučio za posao. Imam veliko poštovanje za sve što je učinio", naveo je Mojs za zvanični sajt Junajteda.

Ferguson je trener Junajteda od 1986. godine i od tada je osvojio 13 titula šampiona Engleske, pet FA kupa, četiri Liga kupa, dve Lige šampiona, jedan Kup pobednika kupova, Super kup Evrope, Svetsko prvenstvo za klubove i Interkontinentalni kup.

"Znam koliko će biti teško naslediti najboljeg trenera ikada, ali prilika da vodim Mančester junajted nije nešto što dolazi često i zaista se radujem što ću preuzeti to mesto sledeće sezone", rekao je Mojs.

On je sa Junajtedom potpisao ugovor na šest sezona, a do kraja ove će voditi Everton u kojem je od 2002. godine.

"Imao sam sjajan posao u Evertonu s pravim predsednikom, upravom i direktorima, kao i neverovatnim igračima. Od sada pa do kraja sezone, učiniću sve što je u mojoj moći da osiguram što bolju poziciju na tabeli", kazao je Mojs.

Ferguson: Divio sam se Mojsu duže vreme

Još uvek aktuelni menadžer Mančester junajteda Aleks Ferguson rekao je danas da Dejvid Mojs, koji će ga naslediti na tom mestu sledeće sezone, ima sve potrebne kvalitete koje mora da ima čovek koji će voditi tu ekipu.

"Kada smo razgovarali o kandidatima jednoglasno smo se dogovorili oko Dejvida Mojesa. On je čovek velikog integriteta sa jakom radnom etikom i divio sam se njegovom radu već duže vreme", rekao je Ferguson za klupski sajt.

Ferguson je kazao da je još 1998. godine tražio od Mojsa da mu bude pomoćnik u Junajtedu.

"On je tada bio mlad čovek, na početku karijere i posle je uradio veličanstven posao u Evertonu. Nema sumnje da ima sve kvalitete koje očekujemo da ima trener kluba kakav je Mančester Junajted", istakao je Ferguson.

Jedna od najvećih legendi Junajteda Bobi Čarlton rekao je da je oduvek želeo da Mojs nasledi Fergusona.

"Uvek sam govorio da želim da Mojs nasledi Fergusona. Obezbedili smo čoveka koji će izgraditi kako timove za budućnost, tako i za
sadašnjojst. On ima veliki karakter i prepoznaje važnost dovodjenja mladih igrača koji će izrasti u fudbalere svetske klase. Drago mi je da je prihvatio posao"
, rekao je Čarlton.

Ferguson je nedavno odlučio da se povuče sa klupe Junajteda posle 27 godina.

Mojs ima 50 godina, a 11 sezona je bio trener Evertona, sa kojim je i pored minimalnog budžeta ostvarivao sjajne rezultate. Od 2006. godine nije bio plasiran ispod šeste pozicije, 2004. igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, a četiri puta učestvovao u Ligi Evrope (Kup UEFA).

Škot je deset puta bio menadžer meseca u Premijer ligi, više priznanja od njega imaju samo Arsen venger (12) i Aleks Ferguson (27).

Pored pritiska koji sa sobom nosi status 'naslednika' Fergusona, Mojs će imati i težak zadatak da na Old Trafordu zadrži Vejna Runija, koji je pre nekoliko nedelja zahtevao transfer.

Mojs je inače prvi menadžer sa kojim je Runi sarađivao u profesionalnoj karijeri, moglo bi se reći da ga je on pripremio za Junajted, za koji igra proteklih devet godina.

On je veoma blizak prijatelj Fergusona, obojica su rođena u Glazgovu, a već nekoliko godina se upravo on pominjao kao naslednik velikog sera Aleksa na klupi Junajteda.

Više o tome u temi Vladimira Novakovića o kraju epohe Aleksa Fergusona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu