Nova vest
Fudbal

Sreda, 16.01.2013.

14:14

FA obeležava 150 godina postojanja

Fudbalska asocijacija Engleske (FA) tokom 2013. godine obeležiće 150. godina od osnivanja.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Centralni događaj je veliki prijem u sredu, u "Grand Connaught Rooms" u Holbornu, na mestu u centralnom Londonu gde je u "Freemason Tavern" FA osnovan 15. januara 1863. godine.

U Londonu su se okupile legende engleskog i britanskog dubala, Ser Aleks Ferguson, Ser Bobi Čarlton, Arsen Venger, Stiven Džerard, Stiv Mekmanaman, tu je i Fabio Kapelo, Roj Hodžson, te predsednici UEFA i FIFA Mišel Platini i Sep Blater.

Na samom početku svečanog prijema video porukom se svima obratio Dejvid Bekam.

"Želim da čestitam FA na neverovatnih 150 godina. Ova godina će biti neverovatna. Čast je biti deo ovoga, hvala svima na tome. Igrao sam za neke od najvećih klubova na svetu, ali me svi samo pitaju kao je u Premijer ligi?", rekao je Bekam, i dodao:

"Pitaju me kako je igrati u Mančester Junajtedu? Žele da znaju kako je igrati na Vembliju. Kada pričam o tome kako je igrati za Junajted, pričam o tome kako sam ponosam što sam uspeo u tome. Najponosniji momenat u mojoj karijeri bio je kada sam izašao na teren kao kapiten Engleske", rekao je na svečanosti Bekam.

Potom se oglasio i veliki Aleks Ferguson.

"Velika je čast što će se ove godine finale Lige šampiona igrati na Vembliju. To je zasluženo. Proslava 150 godinaFA je fantastična stvar, podsećanje na sjajne godine iza nas, želim im srećno i narednu", rekao je menadžer Mančester Junajteda.

Iako Francuz, Arsen Venger je sa 17 godina staža u Arsenalu postao jedan od ikona engleskog fudbala.

"Osećam se zahvalno je jer fudbal ljubav mog života. Engleska je stvorila fudbal. Uvek imam ogromno poštovanje zbog toga. Postoji ogromna strast prema igri ovde, a mislim da ceo svet ima ... zbog ovog sporta. Kad god sam išao na utakmice Engleske na Svetska i Evropska prvenstva, uvek sam govorio: 'Hajde da stignemo na vreme, da ne propustim himnu Engleske'. Tu se oseća prava strast prema igri, bez obzira gde si, uvek je najviše Engleza oko tebe. To je fantastično", rekao je Venger.

Zvanicama se obratio i predsednik UEFA Mišel Platini.

"Logično je da finale LŠ ove godine bude na Vembliju. Zahvaljujemo se FA na doprinosu u kreirajnu, odgajanju i izgradnji našeg spota", rekao je Francuz.

Nakon njega nekoliko reči imao je i prvi čovek svetske kuće fudbala FIFA, Sep Blater.

"Zove se FA jer je broj 1 u FIFA. Moderna igra je ogranizovana u Engleskoj. Ali više od toga, oni su stvorili ono što oni zovu, a i mi zovemo, predivnu igru", rekao je Švajcarac.



Među zvanicama su i Oliver Birhof, bokser Amir kan, sudija Hauard Veb, nekadašnji igrači Sol Kembel, Marsej Desaji, Patrik Vijera, Lotar Mateus, funkcioner Mančester Junajteda Dejvid Gil.

U sklopu obeležavanja 150 godina FA, reprezentacija Engleske će u 2013. godini odigrati dve prijateljske utakmice sa selekcijom Brazila, prvo 6. februara na Vembliju, a potom i 2. juna u Rio de Žaneiru, što će biti prvo gostovanje "Gordo Albiona" Brazilu posle 30 godina.

U okrivu velikog jubileja Engleska će na Vembliju igrati i protiv Republike Irske (29. maj) i Škotske (14. avgust).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve