Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 23.02.2012.

21:13

LE: Junajted i Bešiktaš se izvukli

Mančester junajted, Atletiko Madrid, AZ Alkmar, Bešiktaš, Metalist, Olimpijakos, Sporting i Šalke plasirali su se u osminu finala Lige Evrope.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Nije bilo iznenađenja u revanš mečevima u četvrtak veče, mada je viđena dramatična završnica u Mančesteru i Istanblu.

Ajaks je tri minute pre kraja poveo sa 2:1 protiv Junajteda, ali su domaćini izbegli senzaciju. Braga je rano dala gol u Istanbulu i ceo meč tražila drugi, ali se Bešiktaš odbranio i prošao sa ukupnih 2:1. Šalke je posle prudožetaka eliminisao Plzenj.

Metalist je očekivano ponovo pregazio Salcburg sa 4:1 i izborio duel sa Olimpijakosom koji je minimalnim rezultatom rešio revanš protiv Rubina u Pireju.

Šalke se kockao protiv Viktroije koja je sa igračem manje dva minuta pre kraja izborila produžetke. Ali, Klas-Jan Huntelar je sa dva gola u dodatnih 30 minuta obezbedio plasman Nemcima.

Atletiko Madrid je lako sačuvao prednost protiv Lacija i golom Dijega Godina pobedom potvrdio sjajnu formu. Jednim golom plasman u sledeću rundu obezbedio je i AZ Alkmar protiv Anderlehta u Briselu, dok je isto učinio i Sporting protiv Legije, ali tek u finišu duela u Lisabonu.

Već u šestom minutu Mančester junajted je najavio rutinski posao u revanšu protiv Ajaksa. Dimitar Berbatov je proigrao Havijera Ernandesa, a Meksikanac je savladao Vermera za 1:0 protiv Ajaksa u čijem sastavu je bio i Miralem Sulejmani.

Međutim, Ajaks se nije predao na "Old Tfarodu". Preuzeo je terensku inicijativu, tražio put do gola De Hee, i u tome uspeo veoma brzo preko Araza Ozbilisa koji je iskoristio asistenciju De Jonga u 38. minutu.



U drugom poluvremenu oba tima su tražila gol za vođstvo, desetak minuta pre kraja Junajted je umalo rešio meč, ali je Nani posle sjajnog prodora pogodio samo prečku.

Ovaj promašaj je mogao da ih skupo košta pošto je samo tri minute pre kraja Ozbiliz proigrao Tobija Aldervirelda za 2:1, ali gosti iz Amsterdama nisu supeli da prirede senzaciju u poslednjih nekoliko minuta pa je Junajted prošao dalje.

Olimpijakos je do osmine finala stigao golom u 14. minutum a strelac protiv Rubina kao i u prvom meču u Moskvi bio je Rafik Đebur.

Rano je do prednosti stigao i Šalke koji je preko Klas-Jana Huntelara poveo protiv Viktorije Plzenj već u osmom minutu. Međutim, gosti, iako sa igračem manje poslednjih pola sata, su dva minuta pre kraja izjednačili golom Františeka Rajtorala i izborili produžetke.

Bio je to tek drugi šut Čeha na meču. Ipak, u produžecima gosti nisu imali snage za preokret, al je Huntelar glavom u 106. minutu obezbedio plasman Šalkeu.

Izuzetno zanimljivo bilo je u istanbulu gde je Braga rano nadoknadila jedan gol zaostatka i preko Lime posle fenomenalnog prodora Alana povela protiv Bešiktaša 1:0. U nastavku meča Turci su žestoko čuvali gol prednosti, u poslednjih nekoliko minuta Portugalci su bili veoma blizu gola, ali su ostali na korak od njega, pa je Bešiktaš prošao dalje ukupnim rezultatom 2:1.



Metalist je očigledno želeo da pošalje poruku svim rivalima, a ponajviše rivalu u osmini finala Olimpijakosu jer je i u drugom meču deklasirao goste iz Salcburga sa 4:1.

Sve je počelo autogolom Martina Hinteregera u prvom delu, na startu drugo Jakob Jantčer je izjednačio za Austrijance, ali su u poslednjih pola sata Krištaldo, Blanko i Marlos deklasirali goste.

Na startu drugog poluvremena posao oko plasmana u osminu finala završio je Atletiko Madrid. Dijego Godin je u trećem minutu nastavka igre, glavom posle kornera zatresao mrežu Lacija koji do kraja nije uspeo da izvuče ni počasni remi. "Jorgandžije" nastavljaju da briljiraju pod vođstvom Dijega Pabla Simeonea.



Plasman u sledeću rundu Lige Evrope ostvario je i AZ Alkmar koji je golom Martena Martensa savladao Anderlehta minimalnim rezultatom i u Briselu gde je Milan Jovanović odigrao ceo meč za domaćina.

Danijel Ljuboja je predvodio napad Legije u Lisabonu, ali je Matijas Fernandes golom šest minuta pre kraja doneo potvrdu plasmana Sportinga.

Liga Evrope, 1/16 finala:
Anderleht – AZ Alkmar 0:1 (prvi meč 0:1)
Martens 64
Atletiko Madrid – Lacio 1:0 (3:1)
Godin 48
Bešiktaš – Braga 0:1 (2:0)
Lima 25
Mančester junajted – Ajaks 1:2 (2:0)
Ernandes 6 Ozbilis 38, Aldervireld 87
Metalist Harkov – Salcburg 4:1 (4:0)
Hintereger 28ag, Krištaldo 62, Blanko 63, Marlos 87 Jančen 57
Olimpijakos – Rubin 1:0 (1:0)
Đebur 14
Sporting – Legija 1:0 (2:2)
Fernandes 84
Šalke 04 – Viktorija Plzenj 3:1 (1:1) posle produžetaka
Huntelar 8, 106, 120 – Rajtoral 88

ranije:
PAOK – Udineze 0:3 (prvi meč 0:0)
Danilo 5. Floro Flores 15, Domici 51p
Atletik Bilbao – Lokomotiva Moskva 1:0 (1:2)
Muniain 62
Klub Briž – Hanover 0:1 (1:2)
Diuf 21
PSV – Trabzon 4:1 (2:1)
Martens 15p, Matavž 31, 53 Strotman 38 - Jilmaz 43
Tvente – Steaua 1:0 (1:0)
Čadli 29
Valensija – Stouk siti 1:0 (1:0)
Žonas 24
Standard Lijež – Visla 0:0 (1:1)

sreda:
Mančester siti – Porto 4:0 (2:1)
Kun Aguero 1, Džeko 76, Silva 84, Pisaro 86

Liga Evrope, osmina finala:
Metalist Harkov (Ukrajina) – Olimpijakos (Grčka)
Sporting Lisabon (Portugal) – Mančester siti (Engleska)
Tvente (Holandija) – Šalke (Nemačka)
Standard Lijež (Belgija) – Hanover (Nemačka)
Valensija (Španija) – PSV Ajndhoven (Holandija)
AZ Alkmar (Holandija) – Udineze (Italija)
Atletiko Madrid (Španija) – Bešiktaš (Turska)
Mančester junajted (Engleska) – Atletik Bilbao (Španija)

Mečevi osmine finala igraće se 8. i 15 marta 2012. godine, a najinteresantnije duele moći ćete da pratite na televiziji B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu