Nova vest
Fudbal

Sreda, 12.08.2009.

19:39

Srbija ubedljiva u Pretoriji

Srbija je u prijateljskoj utakmici u Pretoriji savladala Južnu Afriku sa 3:1 golovima Zorana Tošića (2) i Danka Lazovića.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prvo poluvreme je završeno bez golova, a u nastavku su na teren istrčali Tošić, Lazović i Kuzmanović što je rezultiralo boljom igrom srpske reprezentacije. Srbija je povela u 56. minutu golom Tošića posle dodavanja Kuzmanovića. Drugi gol za Srbiju postigao je Lazović u 67, a najlepši gol na utakmici postigao je Tošić u 76. minutu. Jedini pogodak za domaćine postigao je Mfela u nadoknadi vremena.

Radomir Antić utakmicu je počeo u sastavu: Stojković – Obradović, Luković, Subotić, Ivanović – Petrović, Kačar, Krasić, Ninković – Jovanović, Žigić.

Odličnu priliku za vođstvo domaćin je propustio već u drugom minutu kada je Mfela izveo slobodan udarac koji je golman Srbije Vladimir Stojković odbio do prečke. Srbija je u finišu imala dve sjajne šanse, ali je rezultat ostao nepromenjen.

Dobru priliku u imao je i Stiven Pienar, takođe iz slobodnog udarca sa leve strane, ali je igrač Evertona pogodio spoljni deo mreže.

Srbija je u prvih 25 minuta igre najbolju šansu imala u 17. minutu kada je Ivanović centrirao sa desne strane, ali je Kačar na levoj strani peterca promašio visoku loptu.

Posle dvadesetak minuta mrtve igre, u poslednja tri minuta prvog poluvremena viđeno je dosta uzbuđenja.

U 43. minutu Krasić je dodao Ivanoviću koji je bio sâm na desnoj strani, odakle je defanzivac Čelsija poslao loptu po zemlji u peterac ka Nikoli Žigiću, ali je Aron Mokoena bio za nijansu brži od centarfora srpske selekcije, otklonivši opasnost.

Dva minuta kasnije Mokoena je imao priliku da dovede Južnu Afriku u vođstvo ali je sa ivice peterca šutirao preko gola. U 46. minutu Žigić je asistirao Jovanoviću koji se našao sâm na petercu, ali je Sibaja intervenisao pre nego što je napadač Standarda uspeo da uputi udarac ka golu.

Na poluvremenu umesto Krasića, u igru je ušao Zoran Tošić, Zdravko Kuzmanović je zamenio Gojka Kačara, dok je Danko Lazović zaigrao umesto Jovanovića.

Već u prvom minutu nastavka Južna Afrika je imala priliku ali je Mfela šutirao preko gola. U 49. minutu Subotić je posle kornera glavom poslao loptu iznad prečke.

Igrao se 53. minut kada je Kuzmanović poslao preciznu loptu ka kaznenom prostoru gde je Zoran Tošić odlično reagovao, istrčao do peterca gde je oboren, ali penal nije dosuđen.

Tri minuta kasnije isti tandem je doveo reprezentaciju Srbije u vođstvo. Ovaj put Kuzmanović je po levoj strani poslao odličnu loptu koju je Tošić prihvatio i poslao u mrežu, nakon što je izdržao duele sa dvojicom defanzivaca Južne Afrike.

U 67. minutu Srbija je duplirala vođstvo posle sjajne akcije kada je Ivan Obradović sa leve strane poslao centaršut u kazneni prostor gde je Danko Lazović odličnim polu-volejom levom nogom poslao loptu u desnu stranu gola.

Dva minuta posle Lazovićevog gola, Mfela je šutirao sa preko 30 metara, ali je Stojković uspeo da odbije loptu u korner.

Petnaest minuta pre kraja umesto Radosava Petrovića u igru je ušao Antonio Rukavina.

Srbija je do 3:0 došla u 76. minutu a strelac je ponovo bio Tošić. Krilni fudbaler Mančester Junajteda prihvatio je loptu na ivici kaznenog prostora, "izlomio" odbranu Južne Afrike i desnom nogom postigao treći gol za Srbiju.

Minut kasnije Tošić je oduzeo loptu na sredini terena, dodao Lazoviću koji je bio potpuno sam na levoj strani. Napadač PSV-a je pokušao lobom da postigne četvrti gol za Srbiju, ali je lopta odletela preko gola.

U 82. minutu u igru je ušao Marko Milinković umesto Miloša Ninkovića, a pet minuta kasnije Nenad Tomović je zameni Ivana Obradovića.

Domaća ekipa je došla do pogotka u trećem minutu sudijske nadoknade, kada je najbolji igrač na meču u redovima Južne Afrike, Mfela, pobegao po desnoj strani Branislavu Ivanović i poslao loptu u mrežu kroz noge istrčalom Stojkoviću.

Najbolji igrač susreta Zoran Tošić bio je zadovoljan igrom svoje ekipe, pogotovo u drugom poluvremenu.

"Drugo poluvreme je bilo bolje nego prvo. Više smo kontrolisali igru u drugom nego u prvom, kada je utakmica bila znatno teža i tvrđa. Najvažnije je da su oba tima igrala dobar fudbal i mislim da ćemo uspeti da se kvalifikujemo za Svetsko Prvenstvo. Ova utakmica nam je bila važna u pripremi za Francusku. Poštujemo Francuze, ali mislim da ćemo posle ove utakmice sa mnogo više samopouzdanja ući u taj meč", rekao je Tošić.

Zadovoljan je bio i selektor Radomir Antić.

"Mislim da je bila dobra utakmica. Južna Afrika je, naročito u prvom poluvremenu, igrala dobar fudbal, kontrolisala igru i imala dobru organizaciju. Mi smo u drugom poluvremenu popravili našu igru i utisak golovima", rekao je Antić.

Antić smatra da su izmene na poluvremenu bile ključne za bolju igru u nastavku, kao i da su novi igrači u reprezentaciji prikazali dobru igru.

"Promenama smo pomerili težište igre napred i zadovoljan sam. Nismo danas mislili na Francusku, mislili smo samo na ovu utakmicu. Igrali smo solidno, isprobali smo neke nove igrače i zadovoljan sam", zaključio je selektor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

290 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu