Nova vest
Fudbal

Nedelja, 09.08.2009.

18:07

Komjuniti šild Čelsiju

Fudbaleri Čelsija osvojili su Komjuniti šild boljim izvođenjem penala od Mančester Junajteda, posle 2:2 u regularnom toku.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U izvanrednoj utakmici na prepunom Vembliju Junajted je vodio golom Nanija, preokrenuli su Karvaljo i Lampard, a penale je golom u 92. minutu izborio Runi. Petr Čeh je odbranio penale Gigsu i Evri, a fudbaleri Čelsija pogodili su sva četiri udarca za prvi trofej sezone i dobar početak Ančelotija u Engleskoj. Za Junajted nisu igrali Tošić ni povređeni Vidić dok je u timu Čelsija 45 minuta igrao Ivanović.

Meč na Vembliju počeo je dvominutnim aplauzom nedavno preminulom ser Bobiju Robsonu.

Ančeloti je u prvom takmičarskom meču na klupi „Plavih“ na teren poslao najjačih 11. Ferguson je u startnoj postavi imao nekoliko iznenađenja, izašavši na teren sa Parkom, Flečerom, Karikom i Nanijem u veznom redu, dok su na klupi ostali Gigs i letošnja pojačanja Valensija i Oven.

Već na startu Bane Ivanović se umalo upisao u strelce, jer je njegov udarac sa gol-linije do prečke izbio Patris Evra. Posle toga Junajted je preuzeo inicijativu i poveo posle 10 minuta – Nani je na levom kriulu primio dugu loptu, izborio se za poziciju i uputio udarac u suprotni ugao. Čeh je to mogao da odbrani, ali nije, pa su šampioni Engleske poveli.

Do kraja prvog poluvremena ekipe su na sredini terena bile ravnopravne, ali je Čeh bio primoran na nekoliko intervencija, dok su prilično nesigurnom Benu Fosteru više problema pravile povratne lopte saigrača nego protivnički napadači.

Ančeloti je na poluvremenu zamenio Ivanovića Bosingvom, koji se lakše snalazio protiv nižih i brzih Nanija i Evre, a ulazak Mihaela Balaka umesto Mikela (posle kojeg je Esjen vraćen na mesto zadnjeg veznog, a Nemac stavljen desno) potpuno je zatvorio Junajtedovo levo krilo.



Od samog starta drugog poluvremena Čelsi je krenuo žestoko, i posle sedam minuta to je donelo rezultat – Maluda se odlično snašao na levoj strani i lepo centrirao, Drogba je u skoku potpuno zbunio Fostera, a Karvaljo je neometan sa zadnje stative izjednačio.

Plavi su tada preuzeli inicijativu, a vođstvo su stekli 20 minuta pre kraja, u neobičnim okolnostima. Tri minuta pre toga veoma nesigurni sudija Kris Foj zaustavio je igru posle jednog duela Evre i Balaka, ali je u toj situaciji ostao nem, iako je Balak laktom zaustavio Francuza. U kontri 3 na 2 Drogba je odradio glavninu posla, centrirao je za Lamparda, koji nije šutirao sigurno, ali je Foster odbio loptu samo do stative, posle čega je prešla liniju.

Usledili su žestoki protesti fudbalera Mančester Junajteda, ali je Foj ostao nem. Sudija iz Liverpula, jedan od protagonista kampanje Respect!, koja insistira na većem poštovanju sudija i rivala, nije na ovom meču uradio mnogo dobrih stvari za tu kampanju, a završni detalj regularnog toka dodatno je pogoršao utisak o suđenju.

Igrao se 92. minut kada je Rajan Gigs izvanredno primio loptu i poslao je ka Runiju, koji je pobegao odbrani i rutinski poslao loptu u dalji Čehov ugao. Repriza je pokazala da je napadač Mančester Junajteda bio najmanje pola metra u ofsajdu, ali pomoćnik nije reagovao.

U prethodna tri duela za Komjuniti Šild Čelsi je dobio jedan iz igre (2:0, 2000. godine), a Junajted dva na penale (1997. i 2007. godine). Ovog puta ni primljeni gol u poslednjim trenucima, ni sećanja na Moskvu 2008. nisu poremetila igrače Čelsija.

Lampard je sigurno pucao, visoko po sredini, a Gigsov lagani udarac po zemlji zaustavio je Čeh. Usledio je sigurni šut Balak, jednako dobar bio je Karik, a Drogba je svom klubu doneo veliku prednost. Ka lopti je tada krenuo Evra, koji je prošle nedelje na Audi kupu promašio penal, a njegov udarac je jedva stigao do češkog golmana. Usledio je detalj koji je podsetio na Hadžibegića i Brnovića sa SP 1990. godine – ka lopti je krenuo Deko, ali je Ančeloti ipak odlučio da priliku pruži Kaluu. Momak iz Obale Slonovače bio je, za razliku od tadašnjih reprezentativaca SFRJ, izuzetno siguran i Čelsiju je pripao trofej.



Sezona u Premijer ligi počinje u subotu, a oba tima imaju prilično lak raspored na startu. Čelsi u subotu dočekuje Hal, dok Junajted dan kasnije dočekuje Birmingem Siti.

Prijavljivanje za novu sezonu u Fantasy Premijer ligi na B92 već je počelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu