Nova vest
Fudbal

Sreda, 24.09.2008.

15:10

Šavija: "Neka se uprava stidi"

Uprava Crvene zvezde nije pružila navijačima podršku u akciji Pravda za Uroša, potvrdio je vođa Delija Vladimir Šavija.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

Šavija je u izjavi Tanjugu potvrdio da su čelnici kluba odbili da sarađuju sa navijačima u pomenutoj akciji, zbog čega bi, kao je rekao, trebalo da se stide. Uroš Mišić je u petak osuđen na deset godina zatvora zbog pokušaja ubistva, a navijači smatraju da je kazna prestroga u odnosu na počinjeno delo i da je optužnica za Mišića neistinita i nedokazana.

"Uoči utakmice protiv Jagodine nekoliko navijača otišlo je kod vršioca dužnosti predsednika kluba Dan Tane, ali se on usprotivio našim predlozima. Trebalo bi da se stidi zbog toga", rekao je Šavija Tanjugu.

Šavija je dodao da su se navijači, nakon što ih članovi uprave nisu podržali, obratili fudbalerima, koji su prihvatili da obuku majice.

"Zamolili smo igrače da u subotu na utakmici protiv Jagodine izađu na teren u majicama s likom Mišića i porukom 'Pravda za Uroša'. Oni su to prihvatili i hvala im zbog toga. Tim gestom pokazali su da su uz navijače i na strani pravde, a pokazali su i Urošu da su uz njega, kao i njegovim roditeljima da on nije sam", rekao je Šavija.

Šavija: "Lažu da planiramo nasilje"

Vođa "delija" demantovao je tekstove u nekim medijima, po kojima se navijači spremaju da izazovu haos na ulicama i stadionima, rekavši da je situacija dovoljno zategnuta i da ne bi trebalo dalje dizati tenzije.

"Navijači će normalnim ponašanjem na stadionima nastaviti da pružaju podršku Mišiću, jer smatramo da je ta presuda pravni zločin. Mi nikada nismo bežali od zakona. Uvek smo stajali iza svojih postupaka i ne kažemo da taj dečko nije kriv. On je napravio krivično delo, ali je u odnosu na njega napravljeno krivično delo deset puta veće", smatra Šavija.

Prema njegovim rečima, sudskom presudom je uništen jedan mladi život, jer izrečena kazna ne predstavlja vaspitnu meru, već demonstraciju sile.

"Ponavljam da Mišić jeste zaslužio kaznu, ali nije kriv za deset godina zatvor. Očigledno je da je on žrtva, odstreljena za primer", kaže Šavija i dodaje da nekome ogovara da svu pažnju usmeri na navijače i da iskoristi njihove slabosti i emocije.

"To se očigledno koristi kako bi se skrenula pažnja sa uništavanja srpskog sporta i sa ljudi koji su masovno ušli u srpski fudbal da bi legalizovali novac koji su stekli na ovaj ili onaj način, a za koje ne postoji ni zakon ni kazna", rekao je Šavija.

Komentarišući pravno-medijsku hajku na Zvezdine navijače, Šavija je naglasio da to neće rešiti problem i da demonstracijom sile vlast ništa neće postići.

"Navijači će nastaviti na normalan način da skreću pažnju javnosti na nepravdu učinjenu Mišiću, a da li će uz to biti istaknuta neka njegova bista ili slika preko cele severne tribine, videćemo do derbija 5. oktobra", rekao je Šavija.

Što se tiče sporne parole koja se odnosila na sudiju Velimira Lazovića, koji je izrekao presudu Mišiću, Šavija tvrdi da nije reč o pretnji, kako se to sada predstavlja u javnosti.

"Parola 'stići ćete kazna' odnosila se na pravdu koju deli kao na moralni, odnosno nemoralni čin", objasnio je Šavija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve