Nova vest
Fudbal

Subota, 16.06.2012.

22:40

Karagunis šokirao Rusiju!

Fudbaleri Grčke plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pošto su pobedili Rusiju sa 1:0 (1:0).

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Rusi završavaju takmičenje, pošto je u drugom meču poslednjeg kola grupe A Češka dobila Poljsku sa 1:0.

Odlučujući pogodak u Varšavi postigao je Jorgos Karagunis, koji je u nadoknadi prvog poluvremena iskoristio očajnu reakciju ruske odbrane i savladao Malafejeva.

Grčka je bolje počela meč i prva je došla do prilike, ali je udarac Kacuranisa u četvrtom minutu Malafejeve uspeo da odbrani.

Iako je Helenima bio neophodan trijumf i iako je Santoš počeo meč sa tri napadača, Rusi su veoma brzo preuzeli kontrolu nad sredinom terena i stvorili su nekoliko prilika.

Prvu u nizu propustio je Aršavin u devetom minutu, čiji je pokušaj posle ubacivanja Dzagojeva išao pravo u golmana Sifakisa. Usledio je solidan pokušaj Dzagojeva, a zatim je lopta posle udarca Keržakova sa ivice kaznenog prostora prohujala pored dalje stative.

U 15. minutu Žirkov je prošao trojicu protivničkih fudbalera na levoj strani i, kada se očekivalo da šutira, on je poslao loptu u sredinu, a Grci su uspeli da otklone opasnost.

Tempo utakmice malo je opao posle te prilike, ali Rusi su i dalje držali loptu u nogama, dolazili su do šesnaesterca, ali više od toga nisu uspevali da urade.

Videli smo snažan udarac Žirkova sa oko 25m, zatim Keržakova koji je dva puta traljavo zahvatio loptu u izglednim situacijama, a onda je Ruse stigla kazna u drugom minutu nadoknade prvog poluvremena – Denisov i Žirkov dozvolili su da Karagunis posle auta izađe sâm pre Malafejeva, a kapiten ’Helade’ jakim udarcem šalje loptu ispod ruskog golmana i u mrežu (1:0).

Karagunis se tako iskupio za promašeni jedanaesterac u meču sa Poljskom u prvom kolu, ali zbog parrnih kartona (dobio žut zbog simuliranja) neće imati pravo nastupa u četvrtfinalu.

U skladu sa očekivanjima, Grci su se potpuno povukli i pretili su jedino kontrama, dok je Rusija držala loptu u nogama i pokušavala da pronađe rupu u bedemu Helena.

Paradoksalno, ali i u takvoj situaciji bliži golu u drugom poluvremenu bili su Grci. Anjukov je u poslednjem trenutku izbacio loptu ispred Gekasa posle centaršuta Torosidisa u 57. minutu, a u 70. minutu Rusi su se zaledili – Cavelas je izveo slobodni udarac sa oko 25m, Malafejev se nije ni pomerio, a lopta je zatresla prečku.

Ekipa Dika Advokata najbolju priliku propustila je u 84. minutu – Aršavin je centrirao sa desne strane, Dzagojev je šutirao glavom, ali je lopta završila tik pored stative.

Advokat je uveo trojicu napadača – Pavljučenka, Pogrebnjaka i Ismailova, ali to nije doprinelo boljoj igri Rusa, koji kratkim pasovima nikako nisu uspevali da probiju grčki ’autbous’.

Kako je vreme odmicalo, Rusi su postajali sve bezidejniji, slabo su se kretali i time olakšavali posao odbrani Grčke. Ispostavilo se da je prilika Dzagojeva bila poslednja, pa su Grci u euforiji utrčali na teren, dok su Rusi bili u neverici.

Rusija je imala 62% vremena loptu u svom posedu, uputila je 25 udaraca ka golu protivniku (Grčka pet), ali ni to nije bilo dovoljno da se postigne prolaza vredan pogodak.

Do kraja su navijači Rusije osluškivali šta se dešava u Vroclavu, Poljaci su u nadoknadi vremena imali veliku šansu, a Rusi bi prošli dalje da su domaćini tada dali gol. Međutim, to se nije dogodilo i u četvrtfinale iz grupe A dalje su prošle selekcije Češke i Grčke.

Grci će svoj četvrtfinalni meč igrati 22. juna u Gdanjsku, a protivnik će im biti prvoplasirani iz grupe B, najverovatnije Nemačka.

Rusija – Grčka 0:1 (0:1)
Karagunis 45+2

Rusija: Malafejev, Anjukov (Ismailov 81’), Ignaševič, Žirkov, Berezucki, Širokov, Denisov, Dzagojev, Glušakov (Pogrebnjak 72’), Aršavin, Keržakov (Pavljučenko 46’).
Grčka: Sifakis, Manijatis, Papadopulos, Cavelas, Torosidis, Papastatopulos, Karagunis (Makos 67’), Kacuranis, Samaras, Gekas (Holebas 64’) Salpingidis (Ninis 83’), Holebas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve