Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 15.05.2011.

14:54

Trijumf Stonera, Rosi na podijumu

Vozač Repsol Honde Kejsi Stoner pobednik je Velike nagrade Francuske, četvrte trke sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Stoner je do druge pobede ove sezone, a 32. u karijeri, došao u vremenu od 44:03.955 minuta na stazi „Bugati“ u Le Manu, ispred timskog kolege Andree Dovicioza.

Na treći stepenik pobedničkog postolja popeo se devetostruki svetski šampion Valentino Rosi, koji je tako došao do prvog podijuma od dolaska u Dukati.

Trku za Veliku nagradu Francuske obeležila je fantastična vožnja Stonera, kao povreda njegovog timskog kolege Danija Pedrose. Španac je držao korak sa Australijancem neko vreme, ali je posle došlo do okršaja njega i Marka Simončelija na San Karlo Hondi Gresini, a potom i do kontakta iz kojeg je Pedrosa izašao sa lomom ključne kosti. Sa istom povredom Španac već duže vreme ima problema, a pauzu između trka u Španiji i Portugala je iskoristio baš za operaciju.

Uz to, Rosi je u Le Manu ponovo izašao kao gubitnik iz duela sa Doviciozom, kao i pre dve nedelje na stazi „Eštoril“, ali sve navijače ’Doktora’ sigurno raduje njegov povratak na podijum, prvi na Dukatiju. Italijan je ujedno prvi put ove sezone uspeo da se nađe ispred branioca titule i bivšeg timskog kolege Horhea Lorenca, koji je kao četvrti prošao kroz cilj, ali je ostao vodeći u generalnom plasmanu šampionata.

Što se tiče starta, posle starta je poveo Pedrosa, ispred Stonera, Dovicioza, Simončelija, Lorenca, Kolina Edvardsa na privatnoj Jamahi ekipe Teh 3, Rosija i vozača Jamahe Bena Spiza. Do kraja prvog kruga, Rosi je pretekao bivšeg timskog kolegu za šesto mesto, dok je već u sledećem Doviciozo izgubio dve pozicije jer su ga pretekli i Simončeli i Lorenco. U istom krugu, Stoner je došao do vođstva, dok je viđeno i prvo izletanje, pošto je vozač Pramak Dukatija Randi de Punije završio pored staze.

Na samom početku trećeg kruga, na startno-ciljnom pravcu, Lorenco se domogao treće pozicije posle obilaženja Simončelija. Ipak, mladi Italijan je u narednom krugu uzvratio, a potom uspeo da se odvoji od njega. U međuvremenu, Stoner je počeo da povećava svoju prednost, a u šestom krugu došlo je do pada Kračloua, i iako se vratio u trku, ubrzo je odustao.

Posle nekoliko krugova bez akcije, Pedrosa i Stoner su se smenjivali kao vlasnici najbržih krugova. U 11. je došlo do okršaja Dovicioza i Lorenca, koju su se u narednim krugovima smenjivali na četvtoj poziciji, a pomno ih je pratio Rosi, dok je za to vreme Edvards otišao u garažu, ali je uspeo da se vrati na stazu.

Simončeli se u 18. krugu našao ispred Pedrose, ali je Španac posle nekoliko krivina uspeo da uzvrati, ali kada je Italijan ponovo krenuo u preticanje ušao je vozaču Repsol Honde u putanju i pravo je naleteo na njega, i izleteo sa staze. U padu Pedrosa je doživeo novi prelom ključne kosti, a Simončeli je zbog nesportskog poteza dobio kaznu ’prođi kroz’.

Tri kruga kasnije, Lorenco i Rosi su u roku od samo nekoliko krivina došli ispred Dovicioza, a ’Doktor’ je u tim trenucima bio najbrži na stazi. U 23. krugu viđeno je još jedno odustajanje, pošto je trka bila gotova i za drugog vozača Pramak Dukatija Lorisa Kapirosija. Samo krug kasnije Rosi je na fantastičan način pretekao Lorenca i tako došao do druge pozicije, pošto je Simončeli otišao u boks da odradi kaznu.

Nekoliko trenutaka kasnije, Lorenco je otišao preširoko i pao na četvrtu poziciju, a potom je došlo do odlične borbe između Rosija i Dovicioza za drugo mesto, a kao pobednik iz nje je u izašao vozač Repsol Honde.

Aktuelni šampion je morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Simončelija, Spiza, drugog vozača Dukatija Nikija Hejdena i Hirošija Aojame na privatnoj Hondi ekipe San Karlo Gresini. Bodove na četvrtoj trci sezone osvojili su i Hektor Barbera, Karel Abraham, Toni Elias, Alvaro Bautista i Kolin Edvards.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Katalonije na stazi „Katalunja“ 5. juna.

Rezultati trke za Veliku nagradu Francuske:
1. Kejsi Stoner (Austrija) Repsol Honda 44:03.955
2. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 14.214
3. Valentino Rosi (Italija) Dukati + 14.564
4. Horhe Lorenco (Španija) Jamaha + 21.075
5. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 31.245
6. Ben Spiz (SAD) Jamaha + 31.609
7. Niki Hejden (SAD) Dukati + 35.566
8. Hiroši Aojama (Japan) San Karlo Honda Gresini + 51.502
9. Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati + 1:03.731
10. Karel Abraham (Češka) Kardion AB Dukati + 1:03.885
11. Toni Elias (Španija) LCR Honda + 1:04.068
12. Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki + 1:04.192
13. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + dva kruga
odustali:
Loris Kapirosi (Italija) Pramak Dukati
Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda
Kal Kračlou (Velika Britanija) Monster Jamaha Teh 3
Randi de Punije (Francuska) Pramak Dukati

Generalni plasman vozača:
1. Horhe Lorenco 78
2. Kejsi Stoner 66
3. Dani Pedrosa 61
4. Andrea Doviciozo 50
5. Valentino Rosi 47
6. Niki Hejden 39

Generalni plasman:
1. Repsol Honda 121
2. Jamaha 98
3. Dukati 86
4. San Karlo Honda Gresini 58
5. Monster Jamaha Teh 3 42
6. Aspar Dukati 21

Generalni plasman konstruktora:
1. Honda 95
2. Jamaha 78
3. Dukati 52
4. Suzuki 13

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu