Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 08.06.2014.

19:54

Prvenac Rikarda posle drame!

Vozač Red Bula Danijel Rikardo došao je do prve pobede u karijeri, trijumfom na sedmoj trci sezone u Formuli 1, Velikoj nagradi Kanade.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Rikardo je do pobede na stazi “Žil Vilnev” došao u vremenu od 1:39:12.830 sata, ispred Nika Rozberga u Mercedesu i tako prekinuo niz od šest uzastopnih trijumfa vozača nemačkoj tima od početka šampionata. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se branilac titule Sebastijan Fetel.

Trku u Kanadi obeležio je niz preokreta i problemi za vozače Mercedesa. Iako su Rozberg i Luis Hamilton do polovine trke sigurno vodili, počeli su da gube snagu i vreme u odnosu na rivale, koji su počeli da ih sustižu. U jednom od duela, Hamilton je izleteo sa staze i oštetio pneumatik, što je označilo kraj njegove trke, a početak novih uzbuđenja.

Rozberg je i dalje kontrolisao trku na čelu, ali su ostali vozači uspeli da ga sustignu, a kolonu je predvodio Serhio Peres u bolidu Fors Indije, ispred Rikarda, Fetela i vozača Vilijamsa Felipea Mase. Mladi Australijanac je iskoristio svoju šansu u poslednjih nekoliko krugova, prvo pretekao Peresa, a potom u pretposlednjem krugu se našao i ispred Rozberga i zasluženo slavio.

Rozberg je zadržao drugo mesto, a iza se vodila velika borba. Fetel je pretekao Peresa u poslednjem krugu, da bi mladog Meksikanca sa staze izbacio Masa, pa su obojica ostali bez plasmana. Njihove probleme iskoristio je vozač Meklarena Dženson Baton, koji se probio do četvrtog mesta, ispred Nika Hilkenberga u bolidu Fors Indije i vozača Ferarija Fernanda Alonsa.

Tok trke:

Od starta je poveo Rozberg, ispred Fetela, Hamiltona, Botasa, Mase, Rikarda i Vernja. Odmah je došlo do kontakta između Rozberga i Hamiltona, što je Fetel iskoristio, da bi već posle nekoliko krivina na stazu izašlo bezbednosno vozilo pošto je Maks Čilton udario svog timskog kolegu Žila Bjankija i lansirao ga u ‘Zid šampiona’.

Trka je nastavljena u osmom krugu, ali u prvim trenucima nije bilo nikakvih promena u plasmanu. Dva kruga kasnije Hamilton je pretekao Fetela i krenuo u poteru za Rozbergom. U 16. krugu, branilac titule je otišao u boks, krug posle Botasa, a Rozbergova prednost u odnosu na timskog kolegu tada je bila tek iznad jedne sekunde.

U istom krugu u boks je otišao i Masa sa pete pozicije, ali je izgubio dosta vremena u odnosu na timskog kolegu. Rozberg je u 19. krugu otišao po nove pneumatike, Hamilton je to učinio u sledećem krugu i po povratku na stazu poredak je ostao nepromenjen. Međutim, Britanac je ostao uz svog timskog kolege i vrebao svoju šansu.

U međuvremenu, trka je bila gotova za vozača Katerhema Kamuija Kobajašija, koji se okrenuo na stazi, a bio je vidljiv i problem sa desnim zadnjim pneumatikom. Nedugo zatim, Rozberg je zabeležio najbrži krug trke, ali pod žutim zastavicama, da bi napravio grešku i malo izleteo sa staze, ali je zadržao vođstvo.

Iza dvojca Mercedesa tada se nalazio Peres, a sledili su ga timski kolega Hilkenberg i Fetel, koji su vodili veliku borbu. Iako se Rozberg našao pod istragom zbog napuštanja staze, ali je samo dobio poslednje upozorenje. Hamilton je u 33. krugu bio odmah iza svog timskog kolege, a Peres je u 36. krugu nastavio u boks, pa je Hilkenberg nasledio treće mesto, ispred Fetela.

Branilac titule je nastavio u boks u sledećem krugu, a Hamilton se tada požalio da gubi snagu, a vrlo brzo je isto učinio i Rozberg. Obojica vozača Mercedesa su gubili dosta vremena, Masa, koji je bio treći je nadoknađivao po dve sekunde po krugu. Rozberg je u 45. krugu nastavio u boks, pa je Hamilton nasledio vođstvo, ispred Mase, ali je i on učinio isto krug kasnije i vratio se ispred timskog kolege.

Masa je tada vodio, sa samo sedam desetinki ispred Hamiltona, dok je i Rozberg bio blizu. Hamilton je napravio grešku, Nemac ga je pretekao, a prilikom novog okršaja Britanac je oštetio zadnji desni pneumatik i samo je počeo da pada u poretku. Hamilton je uspeo da se domogne boksa, ali se samo parkirao u boksu.

Rozberg je ostao na stazi, pratio ga je Masa, ali ga je tim ubrzo pozvao u boks, pa je Peres nasledio drugu poziciju, a sledili su Rikardo, Fetel, Hilkenberg, Botas, Masa i Alonso. Najbolja četvorica u tim trenucima su bili unutar dve sekunde, ali je Rozberg uspeo da se malo odvoji u krugovima koji su sledili.

Borbi za pobedničko postolje u poslednjih deset krugova pridružio se i Masa, dok je trka do tada bila gotova i za vozača Lotusa Romana Grožana. Prethodno su odustali i njegov timski kolega Pastor Maldonado, Danil Kvjat u bolidu ekipe Toro Roso, kao i Kobajašijev timski kolega Markus Erikson.

Rikardo je pet krugova pre kraja pretekao Peresa za drugo mesto i krenuo u poteru za Rozbergom. Fetel je bio iza i vodio je veliku borbu sa Masom, dok se Peres požalio da mu ne funkcionišu zadnje kočnice kako treba. Tada je odustao i Esteban Gutijeres i bio je deveti vozač koji nije završio trku na stazi “Žil Vilnev”.

U pretposlednjem krugu, Rikardo je pretekao Rozberga i brzo se odvojio, dok je Fetel probio ispred Peresa. Ipak, u poslednjem krugu je Masa uleteo u Peresa i obojicu izbacio sa staze, a na stazu je izašlo bezbednosno vozilo. Trka je završena u tom režimu, a Rikardo je proslavio prvenac u Formuli 1, ispred Rozberga, Fetela, Batona, Hilkenberga, Alonsa i Botasa. Prvu desetoricu, odnosno osvajače bodova kompletirali su Vernj, Magnusen i Raikonen.

U generalnom plasmanu posle sedam trka vodi Rozberg sa 140 bodova, 22 više od Hamiltona. U poretku konstruktora, Mercedes je ubedljiv sa 258 bodova, ispred Red Bula sa 139.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Austrije na stazi “Red Bul Ring”.

Rezultati trke za Veliku nagradu Kanade:
1. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul 1:39:12.830
2. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 4.236
3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 5.247
4. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 11.755
5. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 12.843
6. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 14.869
7. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 23.578
8. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 28.026
9. Kevin Magnusen (Danska) Meklaren + 29.254
10. Kimi Raikonen (Finska) Ferarui + 53.678
11. Adrijan Zutil (Nemačka) Zauber + jedan krug
odustali:
Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija
Felipe Masa (Brazil) Vilijams
Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber
Roman Grožan (Francuska) Lotus
Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso
Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren
Kamui Kobajaši (Japan) Katerhem
Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus
Markus Erikson (Švedska) Katerhem
Maks Čilton (Velika Britanija) Marusja
Žil Bjanki (Francuska) Marusja

Generalni plasman vozača:
1. Niko Rozberg 140
2. Luis Hamilton 118
3. Danijel Rikardo 79
4. Fernando Alonso 69
5. Sebastijan Fetel 60
6. Niko Hilkenberg 57

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 258
2. Red Bul 139
3. Ferari 87
4. Fors Indija 77
5. Meklaren 58
7. Toro Roso 12

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu