Nova vest
Auto-moto

Sreda, 25.02.2009.

13:12

USF1 tim otkrio planove za 2010.

Osnivači američkog tima USF1 otkrili su planove da sledeće godine uđu u Formulu 1, ali nisu otkrili kako će ekipa biti finansirana.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

„Oduvek smo želeli da vodimo svoj tim na svoj način“, rekao je Piter Vindsor, novinar i bivši tim menadžer Vilijamsa koji će u USF1 timu imati ulogu sportskog direktora, „To možda zvuči arogantno ali mi smo iskusni i imamo nešto šta želimo da donesemo Formuli 1“.

Vindsorov partner u projektu je Ken Anderson, inženjer koji je do sada radio i u Formuli 1 i Indi kar ligi, a njihov plan je da bolid bude dizajniran i napravljen u Sjedinjenim Američkim Državama, a da u ekipi budu samo američki vozači.

„Napravili smo neverovatan i veliki korak u doba globalne ekonomske krize“, rekao je Vindsor, „Ali smo sada samo dva momka koji kažu da će osnovati tim u Formuli 1 zato što imamo kapital za to“.

SAD imaju bogatu istoriju u Formuli 1 i dva svetska šampiona, Fila Hila i Marija Andretija, ali u ovom trenutku nijedan vozač iz Amerike ne vozi u najprestižnijem auto-moto šampionatu na svetu. Takođe je Severna Amerika ostala bez trka pošto su Velike nagrade SAD i Kanade izbačene iz kalendara.

Vindsor i Anderson su rekli da je globalna ekonomska kriza predstavila veliki izazov ali da je takođe stvorila neke nove mogućnosti pošto je Svetska automobilska federacija (FIA) odlučila da značajno smanji troškove u Formuli 1.

„U neku ruku recesija nam je malo pomogla. Činjenica da smo sada u recesiji znači da nas ljudi sada slušaju i ozbiljno nas shvataju. Ako se pogleda način na koji je FIA prišla recesiji, kako je promenila put kojim jedan tim može da uđe u Formulu 1, troškovi za pokretanje tima su potpuno drugačiji. Zaboravite ono vreme kada su budžeti bili 100 miliona dolara, a plate vozača 30 miliona“, rekao je Vindsor.

Anderson je rekao da će sedište USF1 tima biti u Šalotu, u Severnoj Karolini, ali je dao malo konkretnih detalja oko finansija tima.

Na predstavljanju tima koje je održano u utorak pojavile su se mnoge spekulacije ko bi mogao da vozi za tim, a pomenuti su između ostalih i Denika Patrik, Grejem Rejel, Konor Dejli i Marko Andreti, koji se svi takmiče u Indi kar ligi, kao i vozači Naskar šampionata Kajl Buš, Skot Spid, A. J. Almendindžer.

„Postoje vozači u Naskaru za koje mislim da ukoliko bi želeli da pređu u Formulu 1 mi bismo ih obučili i pomogli. Kajl Buš bi bilo velika zvezda, a Denika Patrik je još jedno ime koje dolazi u obzir zbog svega šta je postigla“, naglasio je Vindsor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu