Nova vest
Tenis

Sreda, 27.01.2010.

06:57

Serena od pakla do trijumfa

Prvi nosilac Serena Vilijams pobedila je Viktoriju Azarenku iz Belorusije sa 4:6, 7:6 (7-4), 6:2 u četvrtfinalu Australijan opena.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Amerikanka je bila na rubu poraza, pošto je imala zaostatak od 1-0 u setovima i 4:0 u drugom. Ipak, od tog momenta zaigrala je izvanredno, počela da pogađa sve što nije u prethodnom delu meča i svojim ofanzivnim stilom igre nastavila pohod ka odbrani trofeja. Serena će u polufinalu igrati sa Na Li, koja je eliminisala njenu sestru Venus.

Azarenka nije plašljivo počela meč, iako nikada do sada nije prošla četvrtfinale na nekom od Gren slem turnira. Drugi gem imao je čak devet izjednačenja, a dobila ga je 20-godišnja Beloruskinja. Stigla je Amerikanka do 2:2, ali Azarenka osvaja tri gema u nizu i dolazi nadomak vođstva.

Serena spasava tri set lopte na 5:3, ali u desetom gemu Azarenka pokazuje da ima materijal potreban za buduću veliku šampionku i bez izgubljenog poena osvaja prvi set.

Azarenka je bila vrlo agresivna, konstantno je napadala i pritiskala rivalku, iako se to ne bi dalo zaključiti po statistici prvog seta – Serena je imala 21 ’viner’ i 23 greške, a odnos Viktorije bio je 9-13. Vilijamsova nije na pravi način uspela da iskoristi servis Azarenke, njenu najveću slabost, i to je uz ispodprosečni servis i sjajnu igru rivalke bio razlog za gubitak prvog seta.

Beloruskinja nastavlja sa terorom i u drugom setu, jednostavno je letela po terenu i bila nekoliko stupnjeva iznad Viljamsove po kretanju, koja je delovala isuviše tromo. Najbolji pokazatelj tadašnjeg stanja jeste činjenica da je Serena u prva četiri gema uzela isto toliko poena.

Onda, kao grom iz vedra neba, Vilijamsova kreće da igra na nivou koji ju je doveo i toliko dugo održao na liderskoj poziciji u ženskom tenisu. Ritern je profunkcionisao, servis takođe i Amerikanka se rapidno vraćala u meč. Treba naglasiti, ne zbog straha Azarenke od pobede, već isključivo zahvaljujući svojoj vanserijskoj igri.

Stiže Vilijamsova do vođstva 5:4, ali Azarenka uspeva da izbori taj brejk. U ’dodatnom gemu’ Serena je gubila sa 3-1, ali je uspela da preokrene i izjednači u setovima.

Odlučujući set Vilijamsova je odigrala savršeno, u transu i bez greške, a kod Azarenke je polako počeo da deluje i umor, što je za logičnu posledicu imalo rutinski trijumf branioca titule i duel sa Na Li.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu