Nova vest
Tenis

Sreda, 27.01.2010.

04:20

Na Li izbacila Venus za polufinale

Kineskinja Na Li pobedila je Venus Vilijams sa 2:6, 7:6 (7-4), 7:5 u četvrtfinalu Australijan opena i tako se plasirala u svoje prvo Gren slem polufinale.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Li je očajno odigrala prvi set i bila na pragu poraza u drugom jer je gubila sa 5:3. Ipak, tada je podigla nivo igre, izborila taj brejk i izjednačila u setovima. U odlučujućem setu viđeno je čak devet brejkova, a Li je u 12. gemu iskoristila treću meč loptu i plasirala se među četiri najbolje, gde će igrati sa boljom iz meča S.Vilijams – Azarenka.

Meč je u završnici drugog i trećeg seta bio prilično dramatičan, ali kvalitet tenisa bio je daleko od onog koji zahteva četvrtfinale Gren slem turnira. To se lako može zaključiti po statističkim podacima – ukupno 110 neiznuđenih grešaka (57 Na Li - 53 Vilijams) i 62 direktna poena (29 Li - 33 Vilijams).

Amerikanka je jedino u prvom setu igrala svoju prepoznatljivu igru protiv teniserki koje imaj stil igre kao Kineskinja – duboko je stajala u polju prilikom servisa rivalke, naročito drugog, i tako apsolutno kontrolisala svaki poen i nije dozvoljavala suparnici da pronađe pravi ritam. Uz to, servis joj je dobro funkcionisao, a Li je delovala prilično dezorijentisano i neprestano je bila primorana da se brani. Epliog je dakle logičan – 6:2 za stariju Vilijamsovu.

U drugom setu nivo igre Amerikanke drastično je opao, uopšte nije bila agresivna, što nije tipično za nju, a broj lakih poena iz servisa bio je vrlo mali. To je Li iskoristila da zaigra ofanzivnije i bilo je primetno da Kineskinja polako hvata priključak kada je reč o nivou igre. Ipak, Vilijamsova je zahvaljujući mešavini iskustva i sreće i dalje vodila, sve do 5:3 u drugom setu.

Tada Li definitivno preuzima inicijativu u poenima i uspeva da se vrati u meč izborivši taj brejk. I ’dodatni gem’ bio je ispunjen greškama, kao uostalom i ceo meč, a dva sjajna poena u finišu bila su dovoljna Kineskinji da izjednači u setovima.

I u odlučujućem setu Amerikanka je imala prednost, vodila je sa 4:2, ali Li tada prekida seriju od šest uzastopnih brejkova, uzima tri gema u nizu i dolazi u situaciju da servira za meč.

Prvi put joj nije uspelo, ali Li je izvojevala drugu šansu koji nije propustila – iako je Venus spasila dve vezane meč lopte, to nije pokolebalo Kineskinju, pošto je prvo pogodila liniju, a zatim došla i do najveće pobede u karijeri posle 2 časa i 47 minuta.

Na Li je prvi put u karijeri prošla među četiri najbolje na Gren slem turniru, a prethodno je dva puta igrala četvrtfinale – na Vimbldonu 2006. i US openu prošle godine.

Tenisku biografiju Na Li možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Tenis

Operisan Srđan Đoković

Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, uspešno je operisan nakon što je u nedelju doživeo dva preloma.

Novosti

18:00

4 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu