Izvor: B92

Centar Soluna može da se pohvali čuvenim kupatilima iz rimskog, vizantijskog i otomanskog perioda, koja su pretvorena u arheološke lokalitete ili muzeje. Međutim, dva najstarija banjska kompleksa u široj oblasti Soluna i dalje služe kao popularna lečilišta, kako za lokalno stanovništvo, tako i za goste.

Zahvaljujući toploj izvorskoj vodi i njenim visokim terapeutskim kvalitetima, banje "Lagadas" i "Apolonija" postale su važne atrakcije u oblasti zdravstvenog turizma.

Budući da se nalaze veoma blizu samog centra grada, takođe su popularne među stanovnicima Soluna koji žele da se opuste nakon posla ili tokom vikenda.

Prva kupatila na tim lokacijama izgradio je vizantijski vojni doktor Justinijan oko 900. godine. Banja "Lagada" izgrađena je oko starih kada 1925, a nakon Drugog svetskog rata, taj kompleks postaje jedan od najznačajnijih banjskih lokaliteta u Grčkoj.

Najveća atrakcija kompleksa su dve kade iz vizantijske ere (otprilike iz 900. i 1400. godine). Prosečna temperatura vode je 39 stepeni Celzijusovih i veruje se da dobro utiče na cirkulaciju, kao i da je povoljna za ljude koji pate od reumatskih bolesti.

Banje takođe nude moderne spa usluge, uključujući individualne ili porodične, kao i posebne terapeutske kade, mnogobrojne restorane, kafiće i sportske terene, a postoji i hotel za goste koji ostaju duži vremenski period.

Banjski kompleks "Apolonija" ima još dužu istoriju, budući da se prvo kupatilo na tom mestu spominje još u petom veku pre Hrista.

Kupatila, izgrađena na jezeru Volvi, postala su veoma popularna za vreme Vizantije. Današnji moderni kompleks izgrađen je 1937, preko puta vizantijskih kupatila koja danas nisu u upotrebi.

Izvorska voda temperature od 43 do 51 stepeni C idealna je za tretman reumatskih, dermatoloških i ginekoloških bolesti, a koristi se i za ublažavanje bolova od osteoporoze. Banjski kompleks sadrži luksuzni hotel i restoran, kao i spa objekte za individualnu ili grupnu upotrebu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.