Izvor: B92

Milioni godina erozije i eksplozija oblikovali su neke od najneverovatnijih prirodnih prizora na svetu…

Kanjon Parija - litice Vermilion, Arizona

Zbog fascinantnog prirodnog dizajna od peščara ova oblast bila bi izuzetno popularna da nije toliko zaštićena - ukoliko želite da je posetite, potrebno je prvo da se domognete jedne od 20 dozvoljenih dnevnih poseta, od kojih se 10 dodeljuje lutrijskim sistemom četiri meseca pre posete.

Krajolik je oblikovala erozija Navaho peščara u doba jure - 190 miliona godina stare formacije načinjene od peščanih dina vremenom su se pretvorile u kamen. One su naslagane jedna na drugu i ojačane naslagama kalcijumske soli.

Glečer Svinafelsjokul, Island

Ovaj glečer, koji predstavlja deo velikog glečera Vatnajokul u nacionalnom parku Skaftafel, možda izgleda negostoljubivo, ali s odgovarajućom opremom i vodičem vrlo je popularna destinacija za pešačenje.

Dodatnu popularnost stekao je nakon što je postao jedna od lokacija snimanja blokbastera “Interstellar”, u kojem glavne uloge tumače Metju Mekonahi i En Hatavej.

Vilinski dimnjaci, Turska

Prema legendi, ova čudna prirodna formacija predstavlja dimnjake vilinskih domova u tlu drevne regije Kapadokije. Naučnici, međutim, kažu da su njen nastanak pre oko 50 miliona godina prouzrokovale vulkanske erupcije izbacivši veliku količinu pepela u vezduh, nakon čega je usledila erozija tla.

Granit koji se nalazi na vrhu svakog šiljka i formira pečurkastu kapu tvrđi je od raznobojnog peščara ispod, što je uzrok ovog jedinstvenog dizajna.

Salar de Ujuni, Bolivija

Jezero soli najveća je slana površina na svetu, koja se prostire na 10.582 kvadratna kilometra.

Uprkos tome što se so obično vezuje za okeane, ova ravnica nalazi se na 3656 metara nadmorske visine - nastala je zahvaljujući izlivanju brojnih praistorijskih jezera.

Beli prekrivač sastoji se od nekoliko metara slanih naslaga i gotovo ravnomerno prekriva celu oblast.

Veliki prizmatični izvor, nacionalni park Jeloustoun, Vajoming

U pitanju je treći najveći gejzir na svetu, ali veličina nije ono što ga čini toliko speciifičnim - njegove crvene, narandžaste, žute, zelene i plave nijanse rezultat su aktivnosti brojnih algi i bakterija.

Ovaj jedinstven park mesto je 65 kilometara duge bljuzgavice od istopljenih stena i kristala, a umesto grotla s rupom, tlo je ispresecano lavirintom gasova i vode koji pokriva gotovo 100 kilometara severozapadnog dela države.

Više od 10.000 barica s blatom, ključajućih reka i gejzira ponašaju se kao ventil za ispuštanje pritiska, što sprečava eksploziju gejzira.

Dalol, Etiopija

Hidrotermalna polja Dalolajedan su od najfluorescentnijih prirodnih prizora za svetu.

U pitanju su najniži nadzemni vulkanski otvori na svetu.

Za nastanak ovako jarke nijanse žute boje zaslužne su mešavine sumpora i bele soli.

Čangje Danša, Kina

Pretpostavlja se da su se naslage minerala i crvenog peščara nedaleko od grada Čangje taložile oko 24 miliona godina.

Za posetioce željne razgledanja ovog šarenolikog i brdolikog kraja kineska vlada je omogućila kretanje stazom.

Geolozi navode da su iste tektonske ploče koje su formirale Himalaje stvorile ovaj živopisan efekat, koji je upotpunila viševekovna vodena erozija.

Puente del Inka, Argentina

Most Inka prirodni je luk koji natkriljuje reku Vakas u provinciji Mendoza.

Moguće je da je njegov nastanak povezan s ekstremnim visokim i niskim temperaturama s obzirom na to da se u blizini mesta nalazi termalni izvor.

Ovo mesto posetio je Čarls Darvin još davne 1835. godine, a u 20. veku odlučeno je da se iskoriste njegove lekovite sposobnosti.

Foto: John Fowler, tsaiproject, David Phan, Frank Kovalchek, Dimitry B., Achilli Family | Journeys, Eric Pheterson/Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.