Izvor: B92

Najbolje duvan čvarke na današnjoj smotri valjevskih mesara napravila je ekipa mesare Obeliks Aleksandra Đurđevića, druga je bila ekipa mesare Korida, dok je treće mesto pripalo mesarima Spasoja Cvetkovića.

Na osmom festivalu duvan čvaraka, koji je danas održan na keju pored reke Kolubare, kod Doma kulture, učestvovale su 24 od rekordno prijavljene 43 ekipe mesara iz valjevskog kraja.

Za najiskusnijeg majstora proglašen je Siniša Sima Mirković iz Poljoprivrednog gazdinstva "Rabas", najbolji početnik je Dejan Lepojević, najbolji "veslač" Mirko Lazić, najveselija je bila ekipa Etno-sela Lelić, dok je za najupornijeg čvarkoljupca proglašen Slobodan Jovanović iz sela Popučke.

Duvan čvarci, koji su kao brend valjevskog kraja zaštićeni u Zavodu za intelektualnu svojinu, danas su se prodavali za najmanje 1.000 dinara kilogram.

Organizatori su za mesare, učesnike takmičenja, obezbedili tonu svinjskog mesa i masti iz koje je posle osmočasovnog kuvanja u oranijama, stalnog mešanja i ceđenja kroz lanenu tkaninu uz pomoć drvenih stega nastali duvan čvarci, koji se u Valjevu i okolini, tvrde, na taj način "prave 200 godina".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.