Izvor: B92

Stanovnici Međugorja u BiH, gde se prema brojnim svedočanstvima očevidaca pojavljuje lik Device Marije, odlučili su da besplatno ugoste oko 4.000 vernika, koji žele da dođu na hodočašće, ali za to nemaju potrebna finansijska sredstva.

Kada je u junu 1981. godine šestoro dece navodno ugledalo lik Device Marije, koja je prema pisanju Biblije majka Isusa Hrista, Međugorje je postalo svetski poznato mesto okupljanja katoličkih hodočasnika iz celoga sveta i godišnje ga poseti oko milion turista.

Duša Đeljošaj iz Crne Gore rekao je televizijskoj mreži "Al Džazira" da je jedino zahvaljujući gestu stanovnika Međugorja da mu obezbede besplatan smeštaj i hranu uspeo da dođe u ovo mesto.

"Ja se nadam da će im Bog vratiti tamo gde im je najpotrebnije, da će im ispuniti sve želje, kao što su oni nama ispunili želje", rekao je Đeljošaj.

Poziv za besplatan boravak u Međugorju se preneo od Litvanije, preko Ukrajine i Rumunije, do drugih zemalja i doveo oko 4.000 vernika do Međugorja, mesta u kojem živi oko 4.300 ljudi.

PROČITAJTE: Vatikan će priznati Gospu iz Međugorja

Foto: Vincenzo_1949/Flickr

"To je stvarno velika stvar za njih, da mogu doći u Međugorje, vrlo jeftino. Samo plaćaju prevoz. Primili su to s oduševljenjem", rekla je Ana Puščevič iz Poljske.

Zamisao je bila da se dolazak omogući građanima istočne Evrope, koji to sebi, iz raznih razloga, nisu mogli da priušte.

"Išlo je preko naše mesne kancelarije i preko centara koji se nalaze po tim državama - međugorski centri, molitvena udruženja, vodiči koji dolaze ovde i sa kojima smo mi u kontaktu. To je vrlo brzo, za mesec dana, sve dogovoreno", objasnio je Fra Danko Perutina, sveštenik u Međugorju

Priskočili su u pomoć i taksisti koji su upućivali na pravi put na stotine autobusa do lokacija gde je vernicima ponuđen besplatan smeštaj, navodi "Al Džazira".

PROČITAJTE: U Međugorju milion turista godišnje

Foto: Vincenzo_1949/Flickr

"Idem pred njih, dovezem, i to je to. Ono što treba objasniti na engleskom, nemačkom i italijanskom - tu sam. Sve besplatno? Besplatno", kaže Žarko Selak, taksista u Međugorju.

Tri dana za goste besplatno radi niz hotela i pansiona. Pripremljeno je oko 4.000 kreveta, a isto toliko doručaka, ručaka i večera za trodnevni boravak. Ukupno u celoj akciji učestvuje 130 objekata.

Međugorje, prema rečima meštana, ovim gestom pokazuje svoju humanu stranu, ali često se pominje i ona druga, poslovna. Mnogima je to mesto, pre svega, simbol duhovnosti, ali nekima i dobre zarade. Sve je u Međugorju u znaku verskoga turizma, pa se čak i kamen dobro prodaje.

PROČITAJTE: Međugorje - Isus se pojavio na Božić

Foto: Vincenzo_1949/Flickr

Međugorje, međutim, ipak ne spada u skupa turistička i hodočasnička odredišta. Suveniri se prodaju već po ceni od jednog evra, što je znatno jeftinije nego na drugim sličnim turističkim lokacijama.

Ni cene boravka u Međugorju nisu visoke, s obzirom da se tu može prenoćiti za 15 evra, dok se pun pansion nudi za 35 evra. Meštani kažu da imaju na umu standard hodočasnika, koji su obično pripadnici srednjeg sloja.

"Bez obzira da li je reč o Amerikancima, ljudima iz Albanije ili Nigerije, to su ljudi koji nisu bogati. Upravo zbog njih je takva cena formirana", kaže Željko Vasilj iz turističke kancelarije Međugorje. Naravno, i zarađuje se prilično dobro, zaključuje "Al Džazira".

Procenjuje se da je Međugorje od 1981. posetilo oko 30 miliona turista. Rimokatolička crkva je, međutim, skeptična prema svedočanstvima o čudima u Međugorju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.