Izvor: B92

Uporedna studija o oceni kvaliteta života koju jednom godišnje sprovodi internacionalna konsalting kompanija „Mercer“ ponovo je glavnom gradu Austrije dala najbolju ocenu, ispred Ciriha. Uzimajući u obzir 221 grad, na poslednjem mestu se i ovoga puta našao Bagdad.

„Razlika među prvih trideset gradova na listi je minimalna, ali ipak u mnogim oblastima Beč nudi više nego drugi gradovi“, kaže direktor „Mercer Austria“, Jozef Papuzek.

Vrhunske vrednosti Beč ima na primer u odnosu na javni prevoz, kvalitet stanovanja kao i raznolikost restorana.

Među prvih deset na listi nalaze se: Cirih (na 2. mestu), Minhen (na 4. mestu), Diseldorf (na 5. mestu), Frankfurt (na 7. mestu), Ženeva (na 8. mestu), kao i Bern i Kopenhagen (na 9. mestu).

Za ocenu kvaliteta života za svaki grad je uzeto u obzir 39 kriterijuma sa stanovišta saradnika koji žive i rade u inostranstvu. Ove karakteristike obuhvataju političke, socijalne, ekonomske i ekološke aspekte.

Luksemburg, Foto: jeporirrier/Flickr

Uz to dolaze faktori kao što su lična sigurnost, zdravstvo, obrazovanje i saobraćaj kao i druge javne usluge. Dobijeni rezultati studije služe vladajućim strukturama i internacionalnim kompanijama kao važan izvor informacija i pomoć pri donošenju odluka za slanje saradnika u inostranstvo. Kod kriterijuma koji se odnosi specijalno na ličnu sigurnost, Beč se nalazi na petom mestu.

Najbezbedniji grad je Luksemburg. Drugo mesto dele Bern, Helsinki i Cirih, a na poslednjem je Bagdad.

Na listi na kojoj su gradovi prvi put ove godine rangirani po bezbednosti,Beograd je 127, a najbezbedniji grad u regionu je Ljubljana - na 30. mestu, Zagreb je 75, a Sarajevo deli 127. poziciju sa Beogradom.

Osim Beča, koji prvo mesto u kvalitetu života zaslužuje na osnovu odlične infrastrukture, bezbednih ulica i dobre državne zdravstvene službe, u samom vrhu liste gradova u kojima se najbolje živi su i Cirih, Oklend, Minhen, Vankuver i Dizeldorf.

Od gradova u regionu po kvalitetu života najbolje je rangirana Budimpešta, na 73. mestu, dok je Ljubljana 75, Zagreb 98, a Sarajevo 155. Pri rangiranju gradova po kvalitetu života u obzir se uzima 39 kriterijuma, među kojima su politička i ekonomska stabilnost, kultura, zdravlje, higijenski uslovi, kvalitet obrazovanja i javnih usluga.

Na vebsajtu kompanije "Mercer" navodi se da zapadna Evropa i dalje uživa najviši kvalitet života u poređenju sa drugim regionima u svetu, dok se u istočnoj Evropi i dalje živi za klasu lošije, iako pojedini gradovi, među kojima su Prag, Budimpešta i Ljubljana, neprestano poboljšavaju svoju poziciju.

Najbezbedniji gradovi na svetu su, pored Luksemburga, Bern, Helsinki, Cirih i Beč, a rangiranje je sprovedeno prema kriterijumima kao što su nivo kriminaliteta, učinkovitost snaga bezbednosti i međunarodni odnosi zemlje.

Tokio je na 31. mestu, Berlin 36, Dubai 39, i Prag na 47. mestu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.