Izvor: B92

Ukidanje šengenskih viza za građane Srbije ne znači da im je za put u Češku dovoljan samo biometrijski pasoš, budući da češke vlasti mogu tražiti i dodatne potvrde, pre svega potvrdu o zdravstvenom osiguranju koja važi za teritoriju Češke, rečeno je agenciji Beta u centrali češke Policije za strance u Pragu.

Izvor: Beta, Politika

„Promena je sada samo u tome što su ukinute vize a svi ostali zahtevi po zakonu ostaju. Pri kontroli stranac mora da verodostojno dokaže da nije boravio u šengenskom prostoru duže od 90 dana. U roku od tri dana mora u Češkoj da se prijavi policiji za strance, osim ako boravi u hotelu ili pansionu jer će ga prijaviti oni”, kazala je poručnik Barbora Kudlačkova iz Policije za strance.

Prilikom nasumičnih kontrola stranaca na koje policije u zemljama šengenskog prostora imaju pravo, a gotovo obavezno je sprovodi nekoliko kilometara iza stare šengenske granice nemačka i austrijska policija i za građane nove Evrope koji stižu kolima iz Poljske, Češke i Slovačke, u Češkoj moraju da dokažu i da imaju dovoljno novca za boravak.

Dovoljan dokaz za policiju je i bankarska kartica a trebalo bi da bude dovoljna suma od 50 evra za dan boravka u Češkoj.

Od 2010. godine Češka obavezuje strane turiste da imaju potvrdu o putnom zdravstvenom osiguranju.

U policiji, međutim, nisu umeli da objasne da li je dovoljna potvrda da turista iz Srbije ima javno zdravstveno osiguranje u domovini, pošto između Češke i Srbije važi Sporazum o priznavanju socijalnog i zdravstvenog osiguranja.

„Policija će tražiti potvrdu da njihovo osiguranje važi za teritoriju Češke i to tokom celog boravka”, kazala je Kudlačkova i naglasila da moraju da imaju potvrdu o takvom osiguranju.

Osiguranje mora da pokriva sumu od najmanje 30.000 evra, bez participacije osiguranika a da važi i za slučaj prevoza pacijenta ili preminulog u domovinu.

Kudlačkova je naglasila da turisti koji nemaju pored važeće putne isprave i te ostale dokumente krše češki Zakon o boravku stranaca i mogu da budu kažnjeni za prekršaj.

Češka je kao i ostale zemlje šengenskog prostora ukinula vize za državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije koji poseduju biometrijske pasoše a građani Crne Gore imaju izuzetak da mogu da uđu u Češku bez viza iako nemaju biometrijski pasoš sve do 31. decembra ove godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.