Izvor: B92

Hotelski smeštaj u našoj zemlji nije baš na nekom nivou, daleko je ispod evropskih standarda, ali je zato – skup. Paradoks! Naravno, u Srbiji je mnogo toga paradoksalno. Ali, da li je ovaj paradoks, koji se čuo na nedavno završenom svetskom kongresu hotelijera u Srbiji, tačan, pokušali smo da otkrijemo.

Izvor: Politika

U Turističkoj organizaciji Beograda, napravili su istraživanje o cenama u regionu. Ako izuzmemo da kategorizacije hotelskih zvezdica, nisu svuda iste, najskuplje je u Ljubljani a najjeftinije u Sarajevu i Zagrebu. Tako se za noćenje sa doručkom u hotelu sa pet zvezdica u Ljubljani prosečno plaća 200 evra, Solunu 180, Budimpešti 160, Bukureštu 170, Skoplju 135, Sofiji 140, Zagrebu i Sarajevu 110.

Za pristojan ležaj i doručak u hotelima sa tri zvezdica regionalna mapa cena je u proseku sledeća: u glavnom gradu Rumunije 85, prestonici Slovenije 70, Mađarske i Bugarske 60, Makedonije 55, Hrvatske i BiH 50, a u Solunu je 55.

Janko Vukotić iz Turističke organizacije Beograda kaže da se ne može tačno utvrditi prosečna razlika cena beogradskih hotela u odnosu na hotele u velikim gradovima regiona.

Međutim, navodi Vukotić, pretragom po Internetu, kontaktiranjem Turističkih organizacija gradova iz regiona, kao i komentarima gostiju koji odsedaju u našim hotelima, lako je zaključiti da su cene u beogradskim hotelima više nego u zemljama u regionu. Najveća razlika je u ceni za grupne posete, naročito kada su u pitanju vikendi, gde su cene u Beogradu više za 30 odsto.

Državni sekretar Goran Petković u izjavi Tanjugu, tvrdi da takse nisu osnovni uzrok visokih cena hotelskih usluga, već da je to slaba popunjenost kapaciteta jer fiksni trošak zahteva da hotel bude popunjen pedeset i više procenata, a domaći hoteli su popunjeni u proseku oko 30 do 35 odsto. Petković je ocenio kao nedopustivo da se na našim planinama hoteli zaključaju tokom leta i da uopšte ne rade.

Jedno od rešenja za bolju prodaju, u Turističkoj organizaciji Beograda, vide u većoj popunjenosti kapaciteta vikendom.

– Činjenica je da se smeštajni kapaciteti više koriste tokom radne nedelje, ukazuje Janko Vukotić, a da su vikendom slabije iskorišćeni. Naišli smo na spremnost naših hotela, kao i Jat –a, da spuste cene koje se odnose na vikende, kako bi kroz promotivne pakete povećali broj gostiju.

Petković smatra da je neophodna zajednička saradnja na jačanju marketinga i strategiji prodaje u slabim delovima sezone. To podrazumeva dobru saradnju sa kongresnim biroima i organizovanje kongresa, skupova, seminara, različitih obuka i motivacionih putovanja.

Ne čekajući širu akciju, beogradski hotel „Kontinetal“ već je spustio cene vikendom. Tada noćenje i doručak u ovom hotelu sa pet zvezdica košta 70 evra.

I jeste tačno da jedna lasta ne čini proleće, ali, dobro je da je bar neko počeo . A počelo je i domaće hotelijerstvo da se priključuje evropskom pokretu niskih cena.

Nenad Novak Stefanović

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.