Izvor: B92

Dizajn sigurno nije prva stvar koja vam padne na pamet kada pomislite na Kejptaun, ali napredak u urbanom planiranju, izvorima energije i društvenim promenama uticali su da ovaj grad ponese titulu Svetske prestonice dizajna za 2014 (The World Design Capital).

“U Južnoj Africi gradovi su decenijama građeni tako da dele ljude, ali od početka demokratske ere trudimo se da ih zbližimo, da stvorimo prijatno okruženje koje će podsticati socijalno uključivanje”, rekla je gradonačelnica Patriša de Lil na svečanosti povodom dodele nagrade.

The World Design Capital je projekat promocije gradova koji nastoji da istakne uticaj dizajna kao sredstva za poboljšanje društvenog, kulturnog i ekonomskog života, a sve to kroz jednogodišnji program raznih događanja vezanih za dizajn.

Očekuje se da sada turizam Kejptauna procveta. Grad planira da pokrene marketinšku kampanju u kojoj bi se predstavio kao poslovna, univerzitetska i turistička destinacija, mesto gde može da se „živi, uči, radi i investira“.

Posetioci zainteresovani za dizajnerske atrakcije imaće mnogo toga da posete.

Jedno od zanimljivih mesta je svakako eko selo Lajndok (Lynedoch Eco Village). Nalazi se u Stelenbošu (Stellenbosch) i predstavlja mešovitu zajednicu sa oko 15 domaćinstava, organskom farmom, školom, sopstvenim sistemom za preradu đubreta i zgradom mesne zajednice.

Muzej Iziko Slave Lodge učestvovao je u Inicijativi za ekološki dizajn ove godine, predstavivši dizajnerske prototipe i priče o održivom razvoju. Trenutno prikazuje dela fotografa Struana Robertsona u okviru izložbe The Cold Choice: Operation Hunger (Hladan izbor: Operacija glad). Na njegovim fotografijama prikazana je istorija aparthejda od koga se Kejptaun još uvek oporavlja.

Jedan od sada već tradicionalnih događaja jeste Festival organske hrane, vina i rukotvorina koji se održava 6. novembra.

Turisti su u mogućnosti da istraže ceo grad pridruživši se biciklističkoj turi koju organizuje kompanija Bike and Saddle.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.