Preko celog Sibira za samo dva dana

Kina i Rusija planiraju izgradnju pruge za brze vozove od Moskve do Pekinga, čime bi se prekosibirska putovanja skratila sa šest dana na svega dva.

Izvor: Daily Mail

Petak, 17.10.2014.

17:19

Default images

Foto: Simon Pielow / Flickr.com

Projekat izgradnje železničke linije duge 7.000 kilometara koštao bi više od 230 milijardi dolara. Pruga bi bila tri puta duža od trenutno najduže linije brzih vozova koja povezuje Peking i Guangdžou.

Trenutno vozovi između prestonica saobraćaju Transsibirskom železnicom koja povezuje Moskvu i Vladivostok i vode preko mongolskog Ulan Batora.

Direktni vozovi između Moskve i Pekinga saobraćaju od 1954. i voze putnike dva puta nedeljno.

Nova železnica čija bi izgradnja mogla da traje oko pet godina, skratila bi to putovanje za čak četiri dana.

Kina ima najveću na svetu mrežu brzih pruga, koje su izgrađene za manje od jedne decenije, oslanjajući se na transfere iz stranih kompanija.

Istorija transsibirske rute

Ruta duga 9.216 kilometara koja povezuje Moskvu i Vladivostok najduža je direktna linija na svetu.

Prva železnica koja je povezivala ova dva grada napravljena je po naređenju cara Aleksandra III između 1891. i 1916.

Svečano ju je otvorio poslednji ruski car Nikolaj II.

Put vodi kroz osam vremenskih zona.

Transsibirska železnica duža je i od Velikog kineskog zida. Pošto Rusija i Mongolija koriste pruge širokog koloseka, a Kina standardne, vagoni ne mogu tako jednostavno preći granicu. Svaki mora biti odignut od šina i postavljen na odgovarajuće pokretne platforme. Celi proces u kombinaciji sa pasoškom i carinskom kontrolom traje i po nekoliko sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: