Tragovima srpske vojske u Prvom svetskom ratu

Ekspedicija "Tragovima srpske vojske u Prvom svetskom ratu" krenuće iz Niša 28. jula na stotu godišnjicu od početka rata.

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2014.

11:29

Default images

Šest džipova sa posadom tokom 15 dana proći će kroz sva mesta za koje se vezuju značajni događaji Velikog rata u kojima je učestvovala srpska vojska.

Organizator ekspedicije je Safari klub iz Niša. Prema rečima Vlaste Stojiljkovića, predsednika Safari kluba, ekspedicija će proći trasu dugu 3.500 kilometara kroz pet država na Balkanu, onako kako je srpska vojska prolazila kroz njih.

"Organizovali smo ekspediciju tako da u saradnji sa lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama, kao i sa drugim predstavnicima srpsko-albanskog i srpsko-grčkog prijateljstva, obiđemo sve tačke koje su od intersa za ovaj istorijski važan događaj", rekao je Stojiljković.

Prema rečima organizatora, ekspedicija će krenuti iz Niša, preko Kragujevca i Beograda, preko Cera i Kolubare, zapadne Srbije. Zatim će proći preko Mojkovca, gde se odigrala čuvena bitka u Crnoj Gori, posle toga će preko Albanije, Skadra i Fiera otići do Krfa.

Povratak će, takođe, biti organizovan tačno tako kako se i srpska vojska vraćala preko Kajmakčalana, Makedonije, kroz Srbiju, sve do Niša.

"Stupili smo u kontakt sa srpskim udruženjima u Albaniji. Posebno će biti zanimljiv susret sa srpskim udruženjem 'Jedinstvo' u Fieru, koga čine Srbi muslimanske veroispovesti koji nas željno iščekuju. To su Srbi koji u Albaniji uče srpski jezik u školama, pevaju himnu 'Bože pravde' i sarađuju sa Srbima u Beogradu", rekao je za Tanjug Goran Stanković iz Safari kluba.

Ekspedicija "Tragovima srpske vojske u Prvom svetskom ratu" realizuje se u sklopu obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata. Cilj je da se stvore uslovi za promovisanje Srbije, koja je prva napadnuta u Prvom svetskom ratu, da se Srbija stavi u središte obeležavanja godišnjice i da se predstavi u duhu mira i tolerancije.

Takođe, ideja ekspedicije je da se poveže što više mesta, gradova i država na putu srpske vojske, u oblasti kulture, istorije, hrišćanstva i tolerancije. Skupština grada Niša organizovaće svečani ispraćaj ekspedicije na Trgu Kralja Milana ispred spomenika Oslobodiocima Niša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: