Zlatni pjasci, bugarska rivijera

Costa del Bulgaria je novo ime za bugarsku obalu, jer masovni turizam na Crnom Moru napreduje kao nekad u Frankovoj Španiji - čak i letovališta počinju da liče na betonski Benidorm. Pored toga, Bugarska je veomajeftina.

Izvor: B92

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.08.2009.

07:00

Default images

Zlatni pjasci su glavni adut Bugarske obale, najveće letovalište na severu Crnog mora, na manje od 20 km od grada Varne.

Zbog dugih peščanih plaža i niskih cena, Zlatni pjasci su danas popularni podjednako i među turistima Evropske unije i među turistima sa Balkana.

Zlatni pjasci su atraktivni i zbog klime koja je prijatna i blaga zahvaljujući vetru sa Crnog mora na istoku, i neposredne blizine nacionalnog parka i bujne vegetacije na zapadu. S druge strane, more je toplo, sa prosečnih 27˚C tokom leta.

Adut Zlatnih pjasci je i blizina Varne (20 km), trećeg po veličini grada u Bugarskoj sa skoro 500.000 stanovnika. Pjasci i Varna su odlično povezani autobusima koji neprekidno saobraćaju, a postoje i direktne veze do aerodroma kod Varne.

Plaža Zlatni pjasci je peščana, 4 km duga i preko 100 široka, a more je plitko. Često duva jak vetar i talasi su tada ogromni, a ponekad i vrlo opasni i tada je kupanje zabranjeno. Ukoliko uđete u vodu dok se vijori crna zastavica, spasioci će vas naterati da izađete napolje.

Pesak na Zlatnim pjascima važi za najčistiji na Crnom moru, dok ceo pojas obiluje žbunjem i drvećem, i čitavom dužinom je okružen istoimenim nacionalnim parkom čiji veliki deo čini stoletna šuma.

Priroden park Zlatni pjasci izduženog je oblika i prati morski pojas – dug je 9 km, a širok u proseku 1 km.

Vegetacija nacionalnog parka, kao uostalom i čitavog crnomorskog primorja odaje utisak potpuno drugačiji od Mediterana, i ovde je drveće listopadno, a preovlađuje hrast. Od divljih životinja mogu se videti srndaći, divlje svinje, i zečevi.

Frengenskoto Plato je uzvišenje iznad samog letovališta, krečnjačka tvorevina koja je u neprekidnom procesu erozije, ali obilata izvorima mineralne vode.

Masovni turizam je sudbina bugarskog mora

Masovni turizam već decenijama sistematski osvaja bugarsku obalu, metar po metar. Svake godine niču novi betonski kompleksi, koje prate suncobrani i ležaljke, a obala sve više podseća na neku jeftinu varijantu Španije i njena letovališta kao što je Benidorm.

Dok Otomanski Turci nisu osvojili Bugarsku, deo obale oko Varne bio je poznat po malo čemu, osim po epidemijama kolere.

Međutim, Turcima se dopao dug pojas peščane obale koju su počeli da razvijaju, nazvavši ga Ouzounkoum (Dugi pesak), a nakon sticanja nezavisnosti Bugarske taj trend se nastavio.

Na rtu između današnjih Zlatnih pjasci i Varne je Ferdinand, prvi bugarski kralj iz dinastije Saks-Koburg, podigao 1893. godine Euksinograd, imitaciju palate iz 18. veka koju je koristio tokom letnjih odmora.

Komunisti su po osvajanju vlasti preuzeli Euksinograd, i on je služio kao letnjikovac generalnog sekretara Partije, tako da su lokalci u Varni odavno navikli na visoke zvanice i funkcionerske limuzine. Danas se Euksinograd koristi za potrebe bugarske vlade, a deo kompleksa je otvoren je i za turiste koji ga mogu obići po ceni od oko 5 €.

Tokom poslednje decenije, najviše zahvaljujući britanskim i ostalim zapadnoevropskim turistima, Zlatni pjasci i okolna mesta su se toliko razvili da turisti mogu da uživaju u bukvalnom svakom obliku zabave na vodi i plažama.

Postoji desetak teniskih terena, igrališta za odbojku i košarku, hipodrom, kuglana, a na plaži se mogu iznajmiti najrazličitija vozila, od skutera do gumenih banana čamaca i parasejlinga.

Zlatni pjasci poslednjih godina pokušavaju da razviju i elitni turizam, pa je tako nedavno otvoren golf teren čije su idejno rešenje napravili vrhunski svetski golferi, Gary Player iz Južne Afrike i Ian Woosnam iz Velsa.
Photo: Marcin Chady / Flickr
Varna

U slučaju lošeg vremena, većina turista se odlučuje na dnevni izlet do Varne, do koje ima oko 20 km ili pola sata vožnje.

Varna je veliki grad sa skoro pola miliona stanovnika, zoološkim vrtom, ogromnom kongresnom dvoranom, velikim akvarijumom, i impresivnim arheološkim muzejem.

Turisti obično prvo obiđu pešačku zonu i promenadu pored mora, gde i ima najviše sadržaja za one koji prvi put dolaze.

Arhitektura grada je fascinantna, a dominiraju zgrade s kraja 19. i početka 20. veka, koje su u zapadnjačkom stilu dizali pripadnici tadašnje bugarske srednje klase i pravili svoje varijante neo-baroka i art dekoa.

Šoping je nezaobilazni deo obilaska Varne – najveći tržni centri su Pfohe i Central Plaza, a u predgrađima su hipermarketi Metro i Kaufland.

SMEŠTAJ

Zlatni pjasci i okolna mesta vrve od smeštaja svake vrste, a najviše je turističkih kompleksa sa 3 i 4 zvezdice. Zlatni pjasci, zajedno sa Varnom i rizortima Euksinograd, Čaika, i Konstatin i Helena, imaju čitavih 60.000 kreveta.

Za bekpekere dobra opcija su i hosteli u centru Varne kao baza, sa kupanjem u Pjascima. Najpopularniji su Varna Hostel i Gregory Backpacker's u Varni, i X Hostel u Eksinogradu. Cena je od 10 € po osobi pa naviše, u zavisnosti od broja kreveta u sobi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: