Budimpešta: čardaš i banjski izvori

Nema mnogo romantičnijih mesta za šetnju u Evropi od obale Dunava u Budimpešti. Uz zvuke čardaša koji dopiru sa barki – restorana i pauze za vino „tokajac“ na jednoj od njih, pomislićete kako ne mora da se ode mnogo daleko od kuće da bi se uživalo. Prestonica Mađarske je na manje od 400 kilometara od Beograda, a nudi velelepnu arhitekturu, termalne banje, strastvenu muziku, opojna vina i gulaš – „prste da poližeš“.

Izvor: Blic

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

06:40

Default images

Podeljena na dva dela, stari i brdoviti Budim i urbanu i užurbanu Peštu, Budimpešta je grad sa dva miliona stanovnika i sve više turista, u kojem svako može da uživa. To pre svega važi za hedoniste spremne da se prepuste gurmanlucima, toplim bazenima, brojnim kafićima, ali i striptiz barovima. Glavni grad Mađarske mešavina je raznih kultura, budući da su ga naseljavali Rimljani, Turci, Austrijanci, Rusi, i da je svako ostavio ponešto. Na mestu gde se Panonska nizija sudara sa strmim Budimom možete često da se vratite i uvek otkrijete nešto novo. Međutim, i nekim već otkrivenim poželećete da se vratite, bila to guščija pašteta, zvuci violine, ili jednostavno lutanje budimpeštanskim bulevarima i sokacima.

Iako je budimpeštanski metro prelep i poznat po tome što je drugi najstariji na svetu, tramvaji moderni, a autobusi tačni, najbolji način da upoznate grad, ali i svarite ukusni kulen, jeste šetnja. Polazna tačka može da bude ulica Vaci, glavna pešačka zona, ili Vorošmarti trg na kome se nalazi čuvena poslastičarnica „Žerbo“ s istoimenim kolačima.
Sedam mostova i sedam ostrva

Put iz centra grada do Dunava je kratak, a onda, uz Dunav, polako se nižu mostovi među kojima se izdvaja prelepi Lančani most. Polovinom 19. veka sagradio ga je grof Ištvan Sečenji nakon saznanja da mu je otac umro u Beču. Decembra 1841. zima je bila tipično budimpeštanski hladna i pontonski most je bio zatvoren, pa je grof morao da čeka nedelju dana da bi krenuo u Beč i sahranio oca. Tada je obećao da će bez obzira na cenu sagraditi most između Budima i Pešte, što je 1873. na neki način dovelo do zvaničnog ujedinjenja grada.

Ovaj most je danas jedan od sedam mostova koji spajaju dva dela grada. Pogled na njih i na reku kao na dlanu pruža se sa Citadele na brdu Gelert.
Šetnja kroz Budim je teža jer je ovaj deo grada brdovit i strm, ali i lepša zbog čistijeg vazduha i šuma.

Ako na drugu stranu grada krenete mostom Margit, tu je još jedan od simbola Budimpešte – Margit ostrvo, najbolje mesto za rekreaciju, žurke, piknik, ili uživanje na travi uz bocu vina.
Banje i palate

Čak i ako u Budimpeštu putujete s jeseni – ponesite kupaći kostim, jer to je grad koji leži na preko 120 termalnih izvora iz kojih se svakodnevno izlije 70 miliona litara vode. U brojnim gradskim banjama sa saunama, zatvorenim i otvorenim termalnim bazenima, turisti i stanovnici Budimpešte uživaju u svako doba godine. Nije lako pretrčati po poledici i na nula Celzijusa onih dvadesetak metara od svlačionice do toplog bazena, ali možda je i najbolji doživljaj kupati se pod vedrim nebom u banji Sečenji dok oko vas veje sneg.

Ova impozantna građevina u art novo stilu ima na desetine bazena, saune i parna kupatila, ali i mozaike, mermerne stubove i skulpture zmajeva i lavova iz čijih usta šiklja topla voda. Kupanje u Gelertu je više od brčkanja. To je pravi vizuelno-estetski doživljaj.
Najprepoznatljivija zgrada Budimpešte, Parlament, koji se ogleda u Dunavu, neodoljivo podseća na britanski. Ipak, za po jedan metar je duži i širi, što ga, posle bukureštanskog, čini drugim najvećim u Evropi. Posebnim ga čini i to što je u njega ugrađeno 40 kilograma zlata od 22 i 23 karata, a upravo tu može da se vidi i kruna mađarskih kraljeva. Osim Parlamenta, u Budimpešti ne propustite da obiđete i sinagogu, drugu u svetu po veličini, za koju kažu da je tokom nekih hladnih budimpeštanskih zima bila zatvorena jer ju je veoma teško ugrejati.

Biser grada i poprište brojnih bitki od 13. veka je i bivša kraljevska palata. Danas je dom dva muzeja i nacionalne biblioteke, dok je obližnja Šandor palata rezidencija predsednika Mađarske.

Neprijatnosti u metrou

Ono što lako može da vam pokvari odmor u Budimpešti jesu kontrolori na metro stanicama. Za razliku od većine podzemnih železnica u Evropi, u budimpeštanskoj se karte moraju poništavati svaki put kada menjate liniju. Turisti često ovo ne znaju, budući da su sva obaveštenja gotovo isključivo na mađarskom, pa redovno imaju problema s kontrolorima s manjkom razumevanja i lošim znanjem engleskog. Kazne su oko 10 evra, dok karta za jednu vožnju košta oko jedan evro.

Nataša Gološin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: