Mini vodič kroz Dubrovnik

Dubrovnik je možda i najbolje posetiti na prelazu između proleća i leta, kada još nema gužvi zbog previše turista.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

14:12

Default images

Obala ovog “bisera Jadrana” načičkana je brodićima i trajektima koji vode do susednih ostrva, a na njih gleda mnoštvo kafića i taverni.

Ako se popnete na tvrđavu Minčeta koja se uzdiže nad Dubrovnikom, imaćete priliku da vidite prelepu panoramu ovog primorskog grada koja je svedočanstvo turbulentne prošlosti i nagoveštaj svetle budućnosti.

Sveže obnovljeni krovovi ovog grada kog je velikim učinio procvat pomorske trgovine u 16. veku, ukazuju na ne tako davno protekli građanski rat u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Na vidiku će vam biti i tvrđava iz 19. veka koja je spomenik Napoleonove okupacije grada.
Crkva Svetog Vlaha, Foto: Vedran Serbu/Flickr
Pored kapije grada nalazi se Statua Svetog Blaža ili Sv. Vlaha. Ovaj svetitelj pratiće vas tokom celog obilaska Dubrovnika, jer je po predanju, njegov zaštitnik.

Kada poželite da se odmorite i popijete kafu, nemojte zaobići kafić Talir u Antuninskoj ulici u koji svraćaju i hrvatske zvezde.
Stradun, Foto: anjèi/Flickr
To je samo jedan od mnogih lokala na Stradunu, glavnom šetalištu koje protiče duž celog grada.

U toj ulici sve je vredno posete, ali nipošto nemojte žuriti – u Dubrovniku nema žurbe.

Neka vam prva na listi bude najstarija apoteka u Evropi koja se nalaziu Franjevačkom samostanu, a onda sedite i odmorite se pod drvetom narandže.
Plata Sponca, Foto: wiredtourist.com/Flickr
Ako je već vreme ručku, pređite preko centralnog trga Luža (Luza) u srednjevekovnoj četvrti i idite u Lokanda Peskarija restoran na porciju dagnji – ovde su provereno najbolje.

Posle ručka, idite niz stepenice na kojima je pijaca sa bezbrojnim tezgama sve do Palate Sponza.

Na centralnomluku ispisane u sledeće reči: “Kada merim robu na ovom kantaru, mene meri Bog”.

U obližnjem Dominikanskom manastiru iz 14. veka možete videti Ticijanovu sliku Marije Magdalene. Stepenište ove svetinje je zazidano kako monasi ne bi gledali žene koje prolaze gradom.
Rektorova palata, Foto: lostajy/Flickr
Rektorova palata (Ili Knežev dvor) je takođe jedno od najvećih znamenja Dubrovnika, čije ogromne sobe možete istražiti u sklopu turističkih obilazaka.
Budža, Foto: dominick.chen/Flickr
Nakon šetnje gradom, iza samih zidina možete otići na prelepu plažu Buža koja je jedna od najlepših u Evropi. Jednostavna, divlja i kamenita, sa čistim dubokim morem, ostaviće vas bez daha.

Ovde se nalazi i mali kafić (sa vrlo pristupačnim cenama) na stenama sa vrlo posmatrati kupače i jahte u plavom Jadranu.

Hrvati tvrde da je Ričard “Lavlje Srce” bio nasukan kod Dubrovnika, a prema predanju, toliko se zaljubio u grad, da je osnovao katedralu.

Bilo to tačno ili ne, malo koji posetilac može napustiti Dubrovnik, a da mu on ne ostane u srcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: