Gabès, pustinjska oaza na moru

Smešten na južnoj obali Tunisa, u dnu velikog zaliva, Gabès turiste najviše privlači sukovima i činjenicom da je jedini grad na svetu koji na obali mora ima pustinjsku oazu.

Izvor: B92

Izvor: B92

Petak, 02.10.2009.

06:10

Default images

Iako je pre svega industrijski grad sa velikom lukom i poslednjom železničkom stanicom pre granice sa Libijom, Gabès (čita se Gabe) ima atraktivne plaže, pogotovo južno od centra grada.

Severno od Gabèsa je plodna regija Sahel, a južno je Littoral, deo gde lokalna vlast namerava da podigne turistički kompleks. Dalje, sve do granice sa Libijom, nastavlja se polupustinjska dolina Djeffara.

Današnji Gabès je nastao spajanjem dva veća sela – Djara, severni deo, i Menzel, južni. Grad živi pre svega od proizvodnji urmi, i u širem rejonu ima čak pola miliona palmi, ali i plantaže smokvi i nara, kao i maslinjake.

Kako se nalazi na jugu Tunisa, u Gabèsu je i zimi toplo, tako da poslednjih godina počinje sve više da se razvija zimski turizam. Pored toga, u julu i avgustu se održavaju muzički i folk festivali, a lokalni svetac Sidi Boulbaba se slavi poslednjeg dana meseca posta, Ramadana.

Sredinom 2008, Gabès je stavljen pod zaštitu UNESCO.

ATRAKCIJE

Oaze su najveća atrakcija Gabèsa, budući da jedini grad sa oazama na obali mora. Jedna oaza se nalazi između centra grada i mora, a druga između mora i pustinje. Oaza je nastala oko izvora vode kojih ima 150, a ukupno daju 650 litara vode u sekundi. I pored toga, ovdašnji poljoprivredni proizvodi nisu najboljeg kvaliteta i ne izvoze se – najviše se uzgajaju urme, ali u glavnom za lokalno tržište.

Sukovi su atraktivni, jer su zbog manjka turista namenjeni u glavnom lokalnom stanovništvu pa su samim time i proizvodi koji se tu prodaju autentičniji. Ponuda začina je odlična, a kvalitetna lokalna roba su pletene korpe, kao i kana koja se koristi za farbanje kose i privremene tetovaže. U prošlosti Gabès je bio poznat i po proizvodnji svile.

Luka Gabès je jedna od najvećih u Tunisu i najbolje ju je posetiti tokom dana kada brodovi pristižu jedan za drugim i istovaruju robu. Kako dan odmiče, tempo trgovačkih brodova usporava, a umesto njih na more izlaze ribari da razapnu mreže.

Zaouia Sidi Boulbaba je grobnica osnivača Gabèsa, a nalazi se 2 km od centra u kvaru Boulbaba. Prvobitna grobnica je podignuta u 7. veku, ali je uništena tokom Drugog svetskog rata, a današnja je samo verna kopija. Muzej u kojem su izloženi lokalni zanatski proizvodi smešten je u nekadašnjoj medresi, odmah pored grobnice.

RESTORANI I NOĆNI ŽIVOT

I pored toga što ima značajno manje restorana nego izvikani turistički centri, Gabès ima sasvim solidnu ponudu lokalne kuhinje da se pokrijete za nekoliko dana.

Jeftini restorani skoncentrisani su u ulici Avenue de la Republique, i to su u glavnom fast food kiosci.

Ako želite večeru na višoj nozi, probajte restoran El Mazaar, kao i restoran Oasis u istoimenom hotelu.

Noćni život u Gabèsu je ravan nuli, što s druge strane znači apsolutni mir s prvim mrakom. Jedina mesta za provod u kasnim satima su bolji hoteli.

SMEŠTAJ

U gradu postoji dobar izbor jeftinih hotela, i budite sigurni da ćete u najvećem broju slučajeva platiti adekvatnu cenu.

Hotel Ben Nejima je jedan od najjeftinijih gradu – spavanje košta oko 10 TD po osobi. Ben Nejima se nalazi na samoj raskrsnici Ave Farhat Hached i Rue Haj Djilani Lahbib, gde su inače skoncentrisani jeftini hoteli.

Bolji hoteli se nalaze istočno od centa, oko 15-20 minuta od autobuske stanice.

Hotel Atlantic je stari francuski hotel smešten u zgradi sagrađenoj u kolonijalnom stilu, i ubedljivo je najpopularniji među turistima. Dvokrevetne sobe su oko 20 TD, sve imaju privatno kupatilo, a doručak je uračunat u cenu i služi se u kafeu koji se naslanja na hotel, ili u dvorištu samog hotela.

Hotel Chems je jedan od najboljih u gradu – ima 3 zvezdice, a nalazi se kod same plaže, na kraju avenije Habib Thameur. Dvokrevetne sobe su od 70 TD.

Hotel Oasis takođe ima 3 zvezdica, nalazi se odmah pored Hotela Chems, samo što je nešto mirniji i diskretniji.

KAKO STIĆI

Voz – od prestonice Tunisa do Gabèsa treba oko 7 sati.

ISTORIJA GabèsA

Zbog obilja izvora vode i dobrog položaja između pustinje i mora, Feničani su ovde napravili svoju trgovačku bazu. Na mestu današnjeg Gabèsa je tako nastalo važno čvorište karavanskih ruta iz Sahare sa obalskim drumom koji je prolazio kroz Gabès, i naselje je počelo brzo da se razvija.

Međutim, dolaskom osvajača situacija se promenila, i ono što je bila prednost ovog grada u novom periodu pokazalo se kao mana, jer je svakom narednom invazijom bio pustošen.

Mir je došao tek u 7. veku kada su Tunisom zavladali Arapi, a najpoznatiji vladar Gabèsa ostao je Sidi Boulbaba, Muhamedov berberin.

Tokom Srednjeg veka Gabès je prošao kroz drugi period prosperiteta kao trgovački centar za karavane koji su dolazili iz pustinjske unutrašnjosti, ali je dolaskom Francuza pao u senku severnih gradova kao što su Sfax i Sousse (Sus).

U Drugom svetskom ratu Gabès je u više navrata žestoko bombardovan, s ozbirom da se nalazio na liniji fronta Maret koja je razgraničavala nemačke trupe od savezničkih.

Nakon rata ostao je u zapećku popularnijih gradova kao što su Sus ili Hamamet, i tek poslednjih godina turizam počinje planski da se razvija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: