Keruan i najstariji minaret na svetu

Kao najranija islamska naseobina u Tunisu, Keruan ima najstariju džamiju u severnoj Africi i najstariji minaret na svetu. Nalazi se u unutrašnjosti, u središnjem delu Tunisa, 60 km od primorskog letovališta Sus.

Izvor: B92

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

07:00

Default images

Keruan je vekovima bio značajan centar za izučavanje Islama, a i dan danas privlači Muslimane iz čitavog sveta zbog čega ga mnogi nazivaju Mekom severne Afrike. Danas, Keruan ima skoro 150,000 stanovnika, i proglašen je za prestonicu islamske kulture 2009.

Prema legendi, grad je osnovan kada je vođa napadačke arapske vojske Bin Nafi u vrelom pesku pronašao ćup sa zlatom koji je mnogo godina ranije izgubio u svetom izvoru Zamzam u Meki. Kad ga je izvukao iz peska, šiknula je sveža voda, i na tom mestu danas se nalazi sveta zgrada Bir Baruta, atrakcija među muslimanskim svetom, ali i turistima.

S obzirom da se nalazi duboko u unutrašnjosti vrele Afrike, stanovnici Keruana su imali lagodan život za vreme francuske okupacije Tunisa. Francuzi nisu bili zainteresovani za daleki grad, a žitelji ga nisu širili izvan gradskih zidina. Ville Nouvelle (Novi grad), kvart koji su Francuzi podizali u svakom većem gradu u Tunisu, u Keruanu nikada nije postojao.

Danas je Keruan jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Tunisu, i najbolje mesto za sagledavanje islamske istorije ove zemlje.

U ovom živopisnom gradu, snimane su scene iz filma Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega.
Photo: Ptit@l / Flickr
ATRAKCIJE

Medina je najstariji deo Keruana, deo grada najprimamljiviji za turiste. U medini je najveća koncentracija sukova koji su smešteni u lavirintu natkrivenih uličica, a najviše se prodaju tepisi, proizvodi od kože i grnčarija. Kvalitet tepiha se meri brojem čvorova po kvadratnom metru – minimum je 10,000 čvorova, a tepih sa 100,000 čvorova se smatra vrlo kvalitetnim. Najskuplji i najkvalitetniji i tepisi ponekad imaju i do 500,000 miliona čvorova. I pored dobre ponude, tuniski tepisi ne mogu da se mere sa persijkim, i potrudite se da se dobro iscenjkate. U medini se nalaze i najpoznatije građevine Keruana, kao što su Velika džamija i Berberska džamija, kao i dva muzeja – Rakada i Sidi Amor Abada.

Velika džamija sagrađena je prvi put 670. godine, ali je u više navrata uništavana i ponovo podizana, a najstariji delovi današnje građevine datiraju iz 9. veka. S druge strane, stubovi su znatno stariji, jer potiču iz vremena Vizantije pa čak i starog Rima, a preneti su iz primorskih gradova Kartagine i Hadrumentuma (današnji Sus).

Kada se prvi put nađete u dvorištu džamije verovatno nećete primetiti da sve stoji ukrivo – nijedan od uglova nema 90 stepeni, a i minaret, najstariji na svetu, prilično odstupa od svoje ose.

Minaret je sagrađen 730. godine, samo 100 godina nakon Muhamedove smrti. U početku razvoja Islama, džamije nisu imale minarete, već su hodže sa krova džamije pozivale vernike. Pretpostavka je da su hrišćanske crkve sa svojim tornjevima uticale da muslimani počnu da pored džamija doziđuju minarete. Iz tog razloga je keruanski minaret, kao najstariji, mnogo deblji nego što je to danas uobičajeno, jer podseća na tornjeve hrišćanskih crkvi.

Džamija sa troja vrata sagrađena je u 9. veku, a autentična je zbog činjenice da ima tri ulaza, što nije karakteristično za male džamije. Nažalost, u ovu džamiju je ulaz dozvoljen samo muslimanima, a turistima se ne dopušta čak ni da zavire kroz otškrinuta vrata.
Photo: Simon Blackley / Flickr
Gradske zidine su prvi put podizane u 8. veku, ali su toliko puta uništavane i ponovo građene da danas najstariji delovi potiču 18. veka, a neki delovi su rekonstruisani tek nakon Drugog svetskog rata. Najstarija preživela kapija takođe potiče tek iz 18. veka. Na unutrašnju stranu zidina naslanja se samo mali broj zgrada, uz zid se u glavnom nižu kiosci koji su bukvalno ugrađeni u strukturu zidova, a danas su skoro svi pretvoreni u prodavnice. Najzanimljivji deo zidina je oko kapije Bab Šuada kroz koju se ulazi u najzanimljiviji deo medine.

Bazeni Aghlabid su rezervoari pitke vode koja se akvaduktom dopremala sa brda udaljenog 35 km od Keruana. Bazeni su sagrađeni u 9. veku, a najveći ima prečnik od skoro 130 metara, dok je dubina 5 metara. Nekadašnja keruanska elita je ove bazene koristila i za rashlađivanje tokom toplih pustinjskih večeri.

SMEŠTAJ

S obzirom da je turistički privlačan, Keruan ima dobru ponudu smeštaja, od jeftinih motela do hotela srednjeg kvaliteta.

Tri zvezdice

Splendid, Rue 9 Avril, Tel: (77) 230 041. Ovaj hotel je dugo bio u lošem stanju, ali je nedavno renoviran. Sobe su prijatne, a cene prihvatljive.

Amina, Route de Tunis GP 2, Tel: (77) 226 555

Continental, Tel: (77) 231 135

Dve zvezdice

Tunisia, Av. de la Republique, Tel: (77) 231 855

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: