Tunis: Djerba

O lepoti Djerbe pesnici su pevali još od vremena Homera: 'ostrvo sa deset hiljada palmi', 'zemlja lotosa', toliko je očaralo Odiseja da je jedva uspeo da se od njega odvoji. A lako je shvatiti zašto; u 21. veku Djerba još uvek ima prijatnu klimu preko cele godine i fantastične peščane plaže, plus neke od najboljih hotela. S obzirom da su svi hoteli smešteni u Zone Touristique koja se nalazi na severu ostrva, gradići su uspeli da zadrže tradicionalni karakter. Daleko od haotičnih gradova, prava Djerba je u unutrašnjosti ostrva gde maslinjaci pokrivaju golu zemlju i gde se može videti tradicionalna arhitektura. Leto je na Djerbi vreme za zabavu.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.08.2007.

21:17

Default images

Ko dolazi na Djerbu?
Leti tu u glavnom dolaze Tunižani, kao i Evropljani kojima ne smeta vrućina. U ostalim periodima godine najviše ima Francuza, Nemaca, i Italijana, i ponešto Engleza. Za vreme školskih raspusta hoteli su puni porodica sa decom, a izvan sezone dolaze mahom stariji.

Gde se nalazi?
Na jugoistoku Tunisa, u zalivu Gabes. Glavni grad ostrva je Houmt Souk, na 108 km istočno od Gabesa, i 245 km južno od Sfaxa. Aerodrom se nalazi kod Melite na severozapadu ostrva, 8 km od Houmt Souka.
Plaže
Djerba je blagoslovena mekim peščanim plažama i prozirnim tirkiznim morem. Najbolje plaže su na severoistočnoj obali, s tim što je većina u privatnom vlasništvu hotela u Zone Touristique, uz nekoliko izuzetaka kao što je Plage des 5,000 Ans, 8km od Houmt Souka, i nešto dalje Plage Municipale. Mirnije plaže sa manje ljudi su između mesta Aghir i el-Kantara. U svim hotelima organizovani su vodeni sportovi, kao wind surfing, skijanje na vodi, vožnja skuterom, i pedaline.

Šta još ima osim plaža?
Zanimljiva djerbanska arhitektura može se najbolje videti u Houmt Souku, sa šljašteće belim kućama i uskim sokacima koji vrve od sukova i prodavnica suvenira. Muzej narodne umetnosti (rue Abdelhamid el-Kadhi) daje dobar uvid u ostrvsku tradiciju. Na 25 minuta hoda od centra je živopisna ribarska luka, u kojoj je vreva najveća u rano jutro.

Prava duša ostrva nalazi se u unutrašnjosti. Sinagoga el-Ghriba u mestu er-Riadh je najstarija u Severnoj Africi, i tu se nalazi najstarija Tora na svetu. U gradiću Geullala naći ćete zanimljiv Muzej folklora i nekoliko grnčarija. Drugi najveći grad na ostrvu, Midoun, je mirnija i manja verzija Houmt Souka.
Porodične aktivnosti
Svi turistički centri su prilagođeni porodičnom letovanju, a deca obožavaju šoping po pitoresknim sukovima. U Houmt Souku obiđite tvrđavu Borj el-Kebir i probajte da zamislite kako je nekada izgledalo uporište turskog pirata Draguta i njegovih ljudi. U amfiteatru u Midounu se svakog četvrtka popodne organizuje tradicionalna fantasia (izložba konja). Djerba Explore u blizini Aghira je ogroman turistički kompleks sa dobrim muzejem islamske umetnosti, krokodilskim parkom, i sjajnim restoranima.

Šoping terapija
U sukovima u Houmt Souku se prodaje sve, od ornamentisanih tunižanskih kaveza za ptice i filigranskog nakita do sveprisutnih plišanih kamila, djerbanskih šešira, i šoping korpi napravljenih od palminog lišća. Socopa (avenue Habib Bourguiba) je mesto gde možete kupiti tunižanske rukotvorine po fiksnim cenama, dok Michele Art et Tradition (rue des Antiquaires) ima kvalitetan izbor lokalnih rukotvorina. Guellala je puna grnčarija, a u Midounu je buvlja pijaca koja radi četvrtkom popodne i petkom ujutro.
Veče u gradu
Većina kafića u Houmt Souku se zatvara u 8 uveče, tako da su noći mirne. U većini hotela postoje noćni klubovi u koje dolaze Evropljani i poneki Tunižani. Kockarnica Grand Pasino Djerba se nalazi u Zone Touristique, i otvorena je 0/24.

Restorani
Služe se u glavnom sveži morski plodovi i riba, kao i tradicionalna tunižanska salata i kuskus. U manjim restoranima se obično ne služi alkohol. U sokacima i ulicama Houmt Souka restorani i kafići su načičkani jedan do drugog. Jedan od najpopularnijih i među lokalcima i među turistima je Restaurant de l'Ile (rue de Bizerte) sa veoma ukusnim i ne tako skupim jelima sa plodovima mora koji se služe uz vino. Među skupljim restoranima, popularan je Haroum (na ulazu u luku), a specijalitet kuće je kuskus sa ribom.
Okolina
Sa autobuske stanice u Houmt Souku (avenue Habib Bourguiba) voze tri autobusa dnevno do aerodroma Melita. Najjeftiniji način da obiđete ostrvo su lokalni ostrvski autobusi koji su dobro organizovani i drže se reda vožnje. Možete uzeti i rent-a-car ili iznajmiti motor kod Raïs Rentals(9 avenue Abdelhamid el-Kadhi, Houmt Souk). U hotelima se iznajmljuju i bicikli, a s obzirom da je ostrvo ravno, to je dobra opcija.

Postoje i redovne autobuske linije do gradova Tunis, Sousse, Sfax, Gabés, Zarzis, i drugih južnih gradova na kopnu. U okolini Tataouine mogu se videti ruševine nekoliko drevnih sela, kao što su Ksar Haddada, Guermessa i najzanimljivijeg od svih, Chenini. U Medenine postoji dobra nedeljna pijaca, a nešto dalje je Matmata sa podzemnim kućama gde su snimani Ratovi zvezda.

Za raskalašne
Hotel Dar Dhiafa u selu er-Riadh odskače od ostalih hotela na ostrvu. Ovaj mali luksuzni hotel ima deset soba i četiri apartmana koji su smešteni u tradicionalnim kućama u selu. Hotel ima i dva bazena, hammam (tursko kupatilo) i odličan restoran. Idealno za odmor!

WTG

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: