Šta je stvarno "deliveri junit"

Ivan Bender kaže da formiranje sistema "deliveri junit" jasno stavljaja svima na znanje da će reforme i modernizacija Srbije ići mnogo bržim tempom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.03.2015.

12:40

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

Ivan Bender, stručnjak za uvođenje "Jedinice za sprovodjenje strateških projekata i ciljeva", u autorskom tekstu za Nedeljnik je napisao da je imperativ Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da se u najkraćem mogućem roku postigne ubrzani i kvalitativni napredak u ostvarenju konkretnih i dostižnih ciljeva.

"Ovo je način za rešavanje nagomilanih problema i priprema Srbije za pristupanje porodici zemalja okupljenih u Evropskoj uniji" napisao je Bender.

Prema njegovim rečima okoštalost državnog aparata, tromost administracije, prevaziđenost postojećih procedura, jasno pokazuju potrebu za, kako je nazvao, "Velikim buđenjem", naših uspavanih potencijala, i to na brži i efikasniji način.

On je dodao da će takvim novim pristupom premijer Vučić koristeći sinergiju "Jedinice za implementaciju strateških projekata i ciljeva" i resornih ministarstva poboljšati koordinaciju unutar državnog aparata, na vreme uočiti i biti u boljoj poziciji da otkloni potencijalne prepreke, a sve to u najkraćem mogućem vremenu.

Bender, koji je i partner u agenciji za integrisane komunikacije Ruskin&Hunt je istakao i da primeri iz država gde je ovakav model primenjen umnogome bio podržan od UN i kroz njihove agencije, a posebno kroz projekte razvojnog programa UN (UNDP).

On je i naznačio principe na kojima će biti postavljena Jedinica za sprovođenje strateških projekata i ciljeva u Srbiji.

To su, jasna vizija i strategija, zajednički rad svih odgovornih službi i ministarstava, detaljno poznavanje procesa rada i konkretnih zadataka odgovornih službi i pojedinaca koji učestvuju u njemu, odgovornost, precizni i jasni podaci, kao i odlična analitika koja uključuje izveštaje premijeru u realnom vremenu.

Bender je objasnio i kako će to izgledati u praksi i naveo da će sama jedinica koja će funkcionisati u okviru kabineta premijera Vučića biti predvođena direktorom jedinice koji će odgovarati predsedniku vlade.

"Njegov posao i posao njegovog tima nije da zameni postojeća ministarstva već da sa svojom malom i visokoprofesionalnom ekspertskom jedinicom bude primer pomoći, brzog rešavanja problema, direktnog i visokoprofesionalnog rada u svim odgovornim sektorima radi ostvarenja zacrtanih ciljeva" ukazao je Bender.

Direktor "Jedinice za implementaciju strateških projekata i ciljeva" će rukovoditi timovima, za direktne strane investicije, za restrukturiranje javnih preduzeća, za reformu javne uprave, za infrastrukturu i za poljoprivredu.

"Sve navedene timove vodiće direktori zaduženi za svoju oblast, a u koordinaciji s resornim ministarstvima. Njihov tim činiće nekoliko operativnih profesionalaca odgovornih za tačno određene projekte iz njihove oblasti i analitičar zadužen za prikupljanje potrebnih podataka, statistiku i pripremu izveštaja o statusu projekata" dodao je.

On je kazao i su neka kadrovska rešenja su već poznata te da će se na čelu tima za restrukturiranje javnih preduzeća, a koji će funkcionisati i u saradnji s ministarstvom privrede nalaziti Srđan Kuprešanin.

Kako je rekao za sada taj tim pred sobom ima tri konkretna zadatka: privatizacija Telekoma, restrukturiranje EPS i priprema modela koji bi doveo do davanja koncesije za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla".

Infrastrukturni tim predvodiće Igor Lončarević, sa ciljevima usmerenim na projekat pruge Beograd-Budimpešta, realizaciju koridora 10 i 11 i spajanje preduzeća "Puteva Srbije" i "Koridora Srbije", rekao je Bender.

Jedinicu za poljoprivredu predvodiće savetnik premijera Dragan Glamočić, sa zadacima usmerenim na usklađivanje domaćih regulativa s regulativama EU, a posebno na projektima očuvanja i unapređenja domaće poljoprivredne proizvodnje.

"Spisak prioritetnih ciljeva pažljivo je izabran na osnovu kriterijuma da će njihovo pokretanje i realizacija omogućiti pokretanje ostalih privrednih grana u državi. Način ispunjenja tih ciljeva je poveren isprobanoj kombinaciji stručnjaka iz privatnog sektora i odabranih državnih službenika" ukazao je Bender.

Osnova je, objasnio je Bender, u jednostavnoj i praktičnoj ideji - pomoć, ubrzavanje i konstantna fokusirana pažnja odgovornih javnih službi i ministarstava na ključne projekte definisane od Vlade.

Prema njegovim rečima za razliku od prethodnih modela, odgovornost je jasno definisana podnošenjem izveštaja odgovornih osoba direktno premijeru, u okviru čijeg kabineta je i sama jedinica.

"Postignuti rezultati na ovaj način su vidljivi i merljivi zahvaljujući definisanim ciljevima, ličnoj odgovornosti, kao i jasno određenim vremenskim okvirima" podvukao je Bender.

Bender se osvrnuo i na ideju o uvođenju "deliveri junit" naznačivši da je ona nastala 2000. godine od tadašnjeg premijera Velike Britanije Tonija Blera, na kraju prvog od tri mandata koje je obavljao u funkciji premijera.

Kako je objasnio goruća potreba nastala iz nemogućnosti da "isporuči" (to deliver), kroz postojeće trome institucije, reformska rešenja na kojima je dugo radio sa svojim saradnicima, a iz želje da takvu situaciju prevaziđe, stvorena je "deliveri junit" - "Jedinica za isporuku rešenja" u bukvalnom prevodu.

Prema njegovim rečima tako je nastala metoda, primenljiva u bilo kojoj zemlji na svetu, koja podrazumeva direktnu vezu između političkih lidera, vizije i ciljeva koju iniciraju, i primena te politike od vrha nadole sve do najnižeg nivoa.

Bender je dodao i da je taj uspešni model našao primenu u Australiji, Maleziji, Pakistanu, Indiji, Turskoj, Čileu, pa čak i kod poslovično pragmatičnih Amerikanaca u saveznoj državi Merilend, a više od 20 predsednika i premijera, kao i vodeći svetski univerziteti, Svetska banka, UNDP i druge multilateralne institucije aktivno su u svom funkcionisanju primenili i podržali ovaj model.

O upotrebljivosti Blerovog modela govori i činjenica da su i nakon okončanja njegovog trećeg mandata, novi britanski premijeri, uključujući i aktuelnu Kameronovu koalicionu vladu, zadržali "deliveri junit", menjajući im samo imena, dodao je Bender.

"Unutrašnji osećaj za promenom i visokom svešću šta je država, potvrđen je i podrškom programu koji je pred sve nas, i to kao naš lični izbor, stavio Aleksandar Vučić rečima: "Da bismo imali i postojali, moramo da se menjamo iz korena nabolje."

Primećuje, međutim, da promene iz korena ne smeju da budu opterećene prošlošću, već smatra da treba da budu usmerene ka uspešnom rešavanju problema za boljitak svih nas.

"Angažovanje Tonija Blera, ma kako svima bila poznata njegova uloga u prošlosti Srbije, rezultat je dubokog promišljanja o budućnosti Srbije, brzine da se stvari menjaju, kao i jasne poruke svima da se mora učiti od onih koji postižu najbolje rezultate" podvukao je Bender.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: