Bajden: Energenti nisu oružje

Potpredsednik SAD Džo Bajden kaže da će sarađivati sa Ukrajinom i saveznicima kako bi se sprečilo da zemlje poput Rusije koriste energente kao političko oružje.

Izvor: Tanjug

Subota, 05.04.2014.

09:26

Default images

On je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom rekao da će pomoć SAD i drugih zemalja pomoći Ukrajini "da zadovolji najhitnije potrebe", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Predsednik SAD Barak Obama u četvrtak je potpisao nacrt zakona o kreditu od milijardu dolara Ukrajini. Međunarodni monetarni fond (MMF) prošlog meseca je najavio kredit od 14 do 18 milijardi dolara za Ukrajinu.

Bajden je pozdravio tzv. stendbaj aranžman, rekavši da će on "dovesti do stabilizacije i rasta ukrajinske privrede".

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici, koje podržava Zapad, pokušavaju da pronađu nove izvore energije nakon što je Rusija povećala cenu gasa Ukrajini za 80.

Bajden je istakao značaj poboljšanja energetske bezbednosti Ukrajine i obećao je da će sarađivati sa tom i drugim zemljama širom Evrope kako nijedna zemlja ne bi mogla da koristi energente kao političko oružje, navela je Bela kuća.

On je, takođe, rekao da predsednički izbori 25. maja u Ukrajini treba da budu "fer i slobodni" i apelovao je na tu zemlju da sprovede reformu ustava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: