Dinkić zamolio Kineze za kredit

Ministar Mlađan Dinkić izjavio je da je Vlada zamolila Kinu da sa 1,8 milijardi dolara podrži energetske i saobarćjajne infrastrukturne projekte u Srbiji.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.11.2012.

13:35

Default images

Dinkić kaže da je vlada izuzetno zadovoljna brzinom kojom se izvode radovi na mostu Zemun - Borča i modernizaciji termoelektrane Kostolac zbog čega je odlučila da kinesku vladu i Eksim banku zamoli da sa 1,8 milijardi dolara kredita podrži i druge velike investicione projekte u Srbiji.

Dinkić je precizirao da se radi o tri nova autoputa - Beograd - Ljig, Pojate - Preljina kao i autoput od Novog Sada ka Rumi, Šapcu i Loznici i izgradnji novih kapaciteta u termoelektrani Kostolac.

Prema njegovim rečima na izgradnji ovih projekata učestvovale bi i srpske i kineske kompanije po istom modelu kao i na izgradnji mosta Zemun - Borča.

Kako je naveo do sastanka mešovitih međuvladinih komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine u prvom kvartalu naredne godine bili bi pripremljeni ugovori sa Eksim bankom i izvođački ugovori tako da bi radovi trebalo da počnu na proleće iduće godine.

Dinkić je rekao da ministri Velimir Ilić i Verica Kalanović već razgovaraju sa kineskim kompanijama zainteresovanim da rade na ovim prijektima i oni koji daju najnižu cenu dobiće posao.

On je dodao i da je Ilić već završio razgovore za autoput Obrenovac - Ljig i da se uskoro očekuje potpisivanje predugovora sa jednom kineskom kompanijom i izrazio uverenje da će do kraja meseca biti potpisani predugovori i za druga dva planirana autoputa.

Kako je objasnio posle toga biće urađena studije izvodljivosti koje će zatim biti poslate na odobrenje Eksim banci.

Dinkić i Dzun Šan danas su potpisali i sporazum o donaciji kineske vlade Srbiji od milion evra koji će, prema rečima srpskog ministra, biti iskorišćena za pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: