Seli se glavna železnička stanica: Nova lokacija Crveni krst?

Odbornici Skupštine grada Niša razmatrali su izmene Generalnog urbanističkog plana, i o brojim izmenama koje su uglavnom tiču pretvaranja površina ostalih namena u površine javne namene, kako bi se izvršila eksproprijacija.

Izvor: eKapija

Sreda, 31.05.2023.

15:55

Seli se glavna železnička stanica: Nova lokacija Crveni krst?
Ilustracija/Foto: Digitaldragondesign / Shutterstock.com

Cilj izmena i dopuna je stvaranje uslova za izgradnju, rekao je predlagač Odluke Ivan Grmuša, v. d. direktora Zavoda za urbanizam, prenosi eKapija.

Kako navodi Grmuša, planova i projekata je mnogo, a sve ovo je samo na papiru, a kada će početi radovi i dalje se ne zna.

Grmuša je najavio da će ovim izmenama biti omogućeno da arheološko nalazište, koje je pronađeno na privatnoj parceli u Panteleju, bude pristupačno za sve posetioce. Takođe, u planu je i uređenje romskog groblja, koje bi pre toga trebalo da postane javno.

Planom će biti predviđeno i izmeštanje glavne gradske železničke stanice na područje Crvenog Krsta, kako bi u jednoj zoni bila objedinjena saobraćajna čvorišta, uz aerodrom i glavnu autobusku i prigradsku stanicu.

Planira se da se i deo oko Tvrđave, na kome je trenutno parking, proglasi javnim, kako bi namena te površine bila u skladu sa Tvrđavom. Takođe, biće i promena u planu izgradnje nove kvantaške pijace, s obzirom na to da je potreban veći prostor, nego što je to prethodno predviđeno, kako bi se tu smestio kompletan sadržaj.

"Izmene Generalnog urbanističkog plana se uglavnom odnose parcijalne izmene koje se tiču pretvaranja površina ostalih namena u javne namene. Tu mislim na javni parking u Dušanovoj ulici, objekat Medikoterapije koji je trenutno u funkciji zdravstva, treba da bude u funkciji predškolskog obrazovanja, kako bi mogao tu da se napravi vrtić, odnosno da se izvrši prenamena", rekao je Grmuša.

"Romsko groblje na području Crvenog Krsta treba da postane javno, da se stvori osnov za eksproprijaciju, novopronađena arheologija na Panteleju, koja je trenutno u privatnom vlasništvu, to je zona stanovanja koja treba da se proglasi javnom, da bi se stvorio osnov za eksproprijaciju i sutra izlaganje tog prostora javnosti", rekao je Grmuša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: