Pronađen projektil iz Drugog svetskog rata još uvek nije uklonjen

Minobacačka granata koja je najverovatnije iz Drugog svetakog rata, a koju su radnici juče pronašli u Volginoj ulici još uvek nije uklonjena.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2023.

08:48

Pronađen projektil iz Drugog svetskog rata još uvek nije uklonjen
Ilustracija/Foto: Exclusive Dn/Shutterstock

"Jutros kada smo došli na posao, zatekli smo je tu i nismo mogli da nastavimo da radimo. Ograđena je traka ali ne znamo kada će je skloniti", kažu nam radnici.

Podsetimo, u Volginoj ulici na Zvezdari, koja se rekonstruiše, juče pre podneva radnici su pronašli minobacačku granatu. Radovi su odmah prekinuti dok nadležne policijske ekipe ne uklone eksplozivnu napravu.

Granatu su pronašli radnici koji su angažovani na sređivanju ove saobraćajnice. Kako su ispričali, nisu su uplašili kada su naišli na projektil, prenose Novosti.

"Čim smo ga ugledali, prestali smo da radimo i obavestili policiju. Oni su ubrzo došli sa specijalizovanim ekipama. Pošto postoji posebna procedura za njihovo sklanjanje, moramo da sačekamo kako bismo nastavili posao. Radi se o maloj granati, dužine 30 centimentra i prečnika deset. Verovatno je da potiče iz Drugog svetskog rata. Kažu neki ljudi iz ovog kraja da je u Opservatoriji, koja je u blizini, bilo jedno od sedišta nemačke komande. Verovatno je otuda zalutala granata i tu ostala", priča jedan od radnika.

Putari su u januaru "okupirali" Volginu ulicu. Posle sređivanja ova saobraćajnica će biti šira pet metara, a trotoar za pešake imaće širinu jedan i po metar. Rekonstrukcija Volgine ulice odvijaće se po fazama, a zbog stvaranja ambijentalne celine biće popločana makadam kockama, što se nadovezuje na obavljene radove u Kordunaškoj ulici.

Ovo nije put da se ispod beogradskog asfalta nađu granate "zaboravljene" iz ratova, imajući u vidu da je prestonica 44 puta rušena u svojoj istoriji. Najbrojnije su uz obalu Save, od Kule Nebojša do Beogradskog sajma, zatim u centru Zemuna i na potezu Dedinje - Avala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: