Da li biste klonirali svog psa?

Da li vas užasava i sama pomisao da ćete jednog dana ostati bez svog voljenog psa? Možda do toga ne mora da dođe, zahvaljujući južnokorejskim naučnicima koji kloniraju ljubimce.

Izvor: Daily Mail

Sreda, 23.10.2013.

20:02

Default images

Uzevši samo jednu ćeliju kože, tim iz Sooam Biotech laboratorije tvrdi da može stvoriti tačan klon psa za svega dva meseca.

Dr Vu Suk Huang prvi je osmislio ovu tehniku 2005. On vodi kompaniju koja jedina na svetu nudi uslugu kloniranja pasa.

Do sada je uspešno klonirao barem 400 pasa.

Džon Vestendik, autor knjige “Dog Inc.” o industriji kloniranja pasa kaže da je ova praksa smeštena u Južnoj Koreji, jer u ovoj zemlji važe mnogo niži etički standardi za tretman pasa u odnosu na Evropu i Severnu Ameriku.

On objašnjava da neki od pasa korištenih u procesu kloniranja kao donori jajnih ćelija ili surogat majke kasnije bivaju vraćeni na farme gde ih ubijaju i jedu.

Proces obuhvata prikupljanje živih ćelija živog psa, ili pet dana posle njegove smrti. Celi proces traje kraće od dana, ali košta i do 100.000 dolara po psu.

Njujorčanka Danijel Tarantola, platila je neverovatnih 50.000 dolara kako bi dobila klona svog psa.

Ona nije mogla da preboli smrt svog najboljeg prijatelja pune četiri godine i zato je izdvojila taj novac kako bi imala identičnu zamenu.

„Bio je kao dete koje nikad nisam imala i verovatno sam se prema njemu bolje odnosila, nego što to mnogi ljudi rade prema deci“, kaže ona.

Tarantola kaže da među njima ne vidi nikakvu razliku.

„Toliko gestova i načina na koji se igra su identični“, kaže ona.

Kako bi popularizovali ovaj način dobijanja pasa u Velikoj Britaniji, vlasnici kompanije Sooam Biotech organizovali su takmičenje čiji će pobednik dobiti besplatno kloniranje psa i putovanje u Seul na praćenje samog procesa, a sve će biti prikazano na britanskom Kanalu 4 sledeće godine.

Moguće je prijaviti se do 25. novembra 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: