Veterinari upozoravaju: Ovo držite podalje od ljubimca

Tablete protiv bolova, ljiljani i čokolada bili su uzrok smrti stotine ljubimaca prošle godine, upozoravaju veterinari.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2017.

13:37

Veterinari upozoravaju: Ovo držite podalje od ljubimca
foto: thinkstock

Veliki broj nesreća uključivao je i elektronske cigarete, i suplemente vitamina D. Kontraceptivne pilule, veštačke zaslađivače i suvo grožđe bi takođe trebalo držati podalje od ljubimca.

Veterinari su otkrili da je skoro 11 hiljada ljubimaca u Velikoj Britaniji prošle godine uginulo od posledica trovanja. 113 ljubimaca otrovalo se od elektronske cigarete, a 148 od tableta vitamina D.

Pas Pita Stjuarta se otrovao nakon što je pojeo četiri štangle čokolade.

“Bio je normalan do sutradan kada je postao hiperaktivan i počeo da se trese, pa sam ga odveo kod veterinara odmah. Bilo je užasno, jako sam se zabrinuo – uspeli su da mu isperu želudac, ali količina čokolade koju je pojeo bila je dovoljna da ubije i većeg psa“, kaže vlasnik.

Mačka Elizabet Meki je preminula nakon što je liznula polen sa ljiljana, a njena gazdarica ovo iskustvo opisuje „traumatičnim“.

Iako nema tačne cifre koliko je životinja umrlo od trovanja, istraživanja su pokazala da se od 1.500 slučajeva otrovanih ljubimaca 8 odsto završi fatalno.

Kako zaštiti ljubimca?
  • Obezbedite dom kao da imate bebu
  • Potencijalno opasne proizvode držite van dometa životinje – lekove, čokoladu, grožđe, suvo grožđe, antifriz, pesticide i izbeljivač.
  • Nemojte držati otrovne biljke, a posebno ne ljiljane u kući u kojoj je mačka.
  • Nikada nemojte sami lečiti ljubimca – jedan paracetamol ili tableta ibuprofena ga mogu ubiti
  • Ako sumnjate da je vaš ljubimac uneo nešto otrovno u sebe, odmah kontaktirajte veterinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: