Zašto su ljubimci dobri za decu

Psi i druge životinje mogu pomoći deci da se izbore sa brojnim bolestima kao što su depresija i slab imuni sistem.

Izvor: B92

Subota, 15.12.2012.

19:00

Default images

Ljubimci takođe mogu da gode i zdravoj deci i pomognu im da izađu na kraj sa razvijajućim alergijama, viškom kilograma kao i pri socijalnom prilagođavanju.

Oni decu takođe uče saosećanju i empatiji.

„Deca u porodicama koje poseduju psa imaju znatno tradicionalnije vrednosti, bolja akademska ostvarenja i veće poštovanje prema roditeljima. Vrlo često sam svedok pozitivnim promenama kod ljudi kada se u njihov život uključi i ljubimac“, smatra Elizabet Omerod, vetrinar i člana Saveta za zdravlje ljubimaca.

Medicinske prednosti:

- Studija provedena u Švedskoj otkrila je da izloženost ljubimcu tokom prve godine života povezana sa manjom šansom za dobijanje astme kod dece.

- Veliko istraživanje sprovedeno na 11.000 osoba iz Australije, Nemačke i Kine pokazalo je da vlasnici ljubimaca 20 odsto manje posećuju lekara u poređenju sa osobama koje ih nemaju.

- Studija sprovedena u tri škole u Engleskoj otkrila je da deca koja poseduju ljubimca manje odsustvuju iz škole zbog bolesti.

- Studija koja je posmatrala decu koja su za ljubimca imala mačku pokazala je da su se njihovi odnosi sa roditeljima i prijateljima znatno poboljšali nakon dolaska ljubimca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: