"Plejbojev zeka" pred istrebljenjem

Opstanak zeca nazvanog po Hjuu Hefneru, osnivaču „Plejboja”, u nauci poznat i kao Sylvilagus palustris hefneri, doveden je u pitanje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

16:53

Default images

Hefnerov zec je životinja srednje veličine sa tamno smeđim krznom i sivo-belim trbuhom. „Glavni uzrok ugroženosti opstanka ove vrste je rast nivoa mora i urbanizacija”, kaže Robert Mekleri, istraživač sa Floride.

Mekliri i Džejson Šmit zajedno su proučavali ovu vrstu zeca u močvarama Louer kiz, izolovanom delu Flordia kiza i jedinom prebivalištu ove ugrožene vrste. „Urbanistički razvoj ugrožava ‘plejboj’ zeku jer se tako iskorenjuje vegetacija”, kaže Mekleri.

Dvojica kolega proučavali su fotografije iz 1959. (kada je zečeva bilo u izobilju) i 2006. i zaključili su da je za opadanje populacije ove vrste 64 odsto krivo isušivanje močvarnog staništa a 48 odsto porast nivoa mora. U ovom trenutku populacija iznosi samo nekoliko stotina.

Džef Gor, biolog i član Komisije za očuvanje riba i divljih životinja Floride, kaže da studija pokazuje da promena nivoa mora možda deluje beznačajno za čoveka ali može imati veliki uticaj na životinje. „U državi kao što je Florida, sa dosta obala i ugroženih životinjskih vrsta, ovo će biti veliki problem u nadolazećim decenijama”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: