Kada je maci na drvetu potrebna naša pomoć?

Za mačke koje izlaze i žive napolju drvo je odlično sklonište od pasa i drugih opasnosti. Ali, ponekad potrebna im je naša pomoć kako bi ponovo bile na zemlji…

Izvor: Izvor: Zivotinje.rs

Nedelja, 20.07.2014.

08:51

Default images

Često se događa da mačići, kao i neiskusne mačke koje žive u kući a nađu se napolju, istražujući ili zbog opasnosti dospeju na stablo ili krov. U tim situacijama, najčešće im je potrebna naša pomoć, jer postoji opasnost da se povrede.

Zato je važno imati na umu da kućne mačke uglavnom nemaju mogućnost da uče i vežbaju penjanje, pa ako se nađu u opasnosti, biće im potrebna asistencija da siđu! Tada pokušajte da ih namamite hranom ili omiljenom igračkom. Velika je verovatnoća da im neće odoleti!

Ipak, ukoliko je visina velika, a maca nije navikla da se penje na drvo ili krov, zamolite nekoga da vam pomogne i pomoću merdevina priđite maci. Vrlo je važno da je ne plašite!

Ipak, iskusne, strpljive mačke u stanju su da provedu sate na drvetu dok ne budu sigurne da je opasnost prošla. Ljudi često pomisle da je tada macama potrebna pomoć. Međutim, mačka će sama skočiti ili sići kada se više ne bude bojala.

Ove životinje odlično održavaju ravnotežu i savladavaju strme uspone bez muke. Ali, silazak je nešto komplikovaniji…

Dok su mlade, mačke silaze unazad, odnosno zadnjim delom tela, a kasnije savladaju i silaženje sa glavom na dole. Kada savladaju silazak, postaće im lak i jednostavan kao i penjanje!

Izvor: Zivotinje.rs
Foto: nachof / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: