Živeli ste u zabludi: Psi ne osećaju krivicu ili sram

Pogled koji kod psa pokazuje osećaj krivice ili srama tek je mit, smatraju naučnici koji ne veruju da su psi sposobni za tako složene osećaje uprkos utisku koji ostavljaju.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

15:31

Default images
Foto: Thinkstock

Iako vlasnici pasa veruju da njihovi ljubimci imaju karakterističan skrušeni izraz nakon što nešto skrive, naučnici kažu kako se ne radi o složenom osećaju krivice već o reakciji na govor tela njihovih vlasnika.

U okviru eksperimenta vlasnici su prvo naučili pse da ne pojedu keks koji su im ostavili na dohvat i potom su napuštali sobu, a ušla bi druga osoba koja je uzela keks ili ih podsticala da ih pojedu.

Od vlasnika psa potom bi se tražilo da ponovn uđe u sobu i po psećem izrazu zaključi da li je keks bio odnesen ili ga je pas pojeo. Vlasnici to nisu uspeli.

“Da je taj skrušeni izraz stvarno izraz osećaja krivice, onda bi ga pokazali samo kad su nešto pogrešno učinili. Međutim to nije bio slučaj", kazala je za Ljerka Ostojic, naučnica sa Kembridž univerziteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: