Činčile - simpatični mali glodari

Činčile su glodari, nešto veći i robusniji od veverica, potiču iz Južne Amerike, s područja Anda.

Izvor: Izvor: mojljubimac.hr

Petak, 28.06.2013.

15:45

Default images

Ove simpatične male životinje omiljeni su kućni ljubimci i vole da se druže sa ljudima. Doduše, ne sedaju ljudima u krilo da ih češkju satima jer su pune energije i vrlo živahne.

Činčile su noćne životinje, što znači da toekom dana spavaju. S njima se možete družiti najranije od sumraka, nakon što se probude. Ima ih u raznim bojama kao što su siva, crna, bela, tamno smeđa...

Pre nego što mala činčila stigne u vaš dom, morali biste da pripremitre odgovarajuće uslove za život novom ljubimcu. Osnovnu stvar koju treba da nabavite je kavez namenjen glodarima. Savetujemo vam da kavez ima par nivoa i veliki točak za trčanje, jer činčile uživaju u trčkaranju i stalnoj promeni pozicije.

Činčila u kući
Kavez je najbolje smestiti u mirnom delu vašeg doma. Izbegavajte mesta koja su na promaji ili izložena direktnom suncu, jer bi to činčili poremetilo normalan bioritam spavanja danju. Ukoliko imate još nekog kućnog ljubimca (npr. psa ili mačku) nemojte stavljati kavez direktno na pod jer bi te životinje, zbog želje za igrom, toekom dana stalno lupkale po kavezu što bi prestrašilo činčilu.

Čime ih hraniti
Činčile su biljojedi i njihova se ishrana sastoji od tri stvari: peleta (smesa žitarica), sena i vode. Povrće i zelene biljke im treba davati u manjim količinama, dok se voće ne preporučuje svakog dana. Postoji i posebna gotova hrana za činčile koja se može nabaviti u prodavnicama za kućne ljubimce. Obzirom da je reč o glodavcima, možete im nabaviti i suvi komad drveta kako bi grickale.

Nikako im nemojte davati čokoladu, keks i druge slatkiše, jer činčile ne mogu da se nose sa velikom količinom šećera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: