Povraćanje kod mačaka - normalno ili ne?

Iako povraćanje u nekim slučajevima može ukazati na bolest, kod mačaka se često radi o načinu na koji one brinu o svom zdravlju. Kako bi znali da prepoznate da li se radi o povraćanju kao posledici bolesti, evo spiska nekoliko najčešćih uzroka povraćanja kod mačaka i kako ih rešiti.

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2013.

08:46

Default images

Loša probava

Neke mačke pate od loše probave koja izaziva grčenje mišića želuca, što za posledicu ima povraćanje, a nekad i proliv. Stanje se uglavnom smiruje kroz dan ili dva, bez potrebne intervencije veterinara. Ako je vaša mačka dehidrirala, ako je povraćanje snažno ili traje duže od 48 sati posetite veterinara.

Osetljivost

Mnoge mačke pate od osetljivosti na hranu i često je povraćanje uzrok nepravilne ishrane ili reakcija na neke aditive koji se nalaze u mačjoj hrani. Kako bi pomogli mački potrebno je promeniti način ishrane dajući joj samo laganu hranu ili hipoalergensku kupljenu kod veterinara, namenjenu mačkama koje imaju problema sa varenjem obične mačje hrane.

Nedozvoljena hrana

Mačke su izbirljive kad je hrana u pitanju, ali nekad jednostavno neće moći da odole živom plenu ili nekoj hrani koju su usput pronašle. Odmah ćete znati ako je do toga došlo, jer je sledeća reakcija povraćanje, nakon čega se mačka odmah oseća bolje.

Gliste

Sve mačke se čiste od glista i drugih parazita dok su još male. Paraziti u crevima uzrokuju proliv, malaksalost i povraćanje. Ako znate da vaša maca nije očišćena od parazita ili ako u njenoj stolici primetite gliste posavetujte se s veterinarom oko najboljeg sredstva za njihovo suzbijanje.

Trovanje

Ponekad uzrok povraćanja može biti trovanje. Ako vaša mačka povraća krv, ide joj pena na usta, diše ubrzano i ima grčeve, hitno je odvedite kod veterinara. Ako znate šta je uzrok trovanju uzmite uzorak sa sobom, jer ćete tako olakšati veterinaru pronalaženje pravog leka.
VinayakH/Flickr.com
Iskašljavanje dlake

To je nešto s čime se susreće svaki vlasnik mačke. Lagano "kašljanje" uvek prethodi takvom povraćanju, a dlake su jasno vidljive u sadržaju koji je mačka povratila. Ako se to ponavlja često savetujte se sa veterinarom o tome kako pomoći mački, jer dlaka u sistemu za varenje može da prouzrokuje zatvor i probleme u probavi. Dobar početak prevencije takvog stanja je redovno četkanje.

Jedenje trave

Jedenje trave gotovo uvek se završi s povraćanjem, ali nemate razloga za brigu. Takvo ponašanje normalno je za sve mačke i omogućava im lakšu probavu. Vlasnici mačaka treba svojim ljubimcima da osiguraju pristup travi. Za one mačke koje su isključivo u zatvorenom u pet šopovima možete kupiti posebnu travu za mačke koju zasadite kod kuće i tako osigurate da je mačka uvek ima dovoljno.

Bolest

U nekim slučajevima povraćanje može ukazivati na bolest, posebno ako je praćeno drugim simptomima. Kako biste znali da prepoznate kada se radi o bolesti, važno je da dobro upoznate vašu mačku i njene navike u ponašanju. Tako ćete moći na vreme da reagujete ako primetite nešto neobično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: