Srpski film u fokusu festivala u Nionu

Srpski film biće u središtu sekcije Fokus prestižnog Međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel, koji se održava u švajcarskom gradu Nionu od 13. do18. aprila 2018, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: screenshot
foto: screenshot

Fokus Srbija će, u partnerstvu sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju, akcentovati visoki kvalitet srpskih dokumentarnih filmova.

Partner festivala u ovom programu je Filmski centar Srbije.

Petnaestak savremenih srpskih dokumentarnih ostvarenja biće prikazano tokom 49. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Nionu.

Uz to, srpski producenti i reditelji predstaviće pet filmova koji su i dalje u fazi razvoja. Projekat koji najviše obećava biće ovenčan nagradom Prix visions sud est, koja sa sobom donosi i novčani iznos od 10 hiljada švajcarskih franaka.

U Nionu su u planu brojna okupljanja kojima će prisustvovati srpski reditelji, producenti, filmske institucije, razgovori, proučavanje konkretnih slučajeva i projekata, a sve sa ciljem da se što podrobnije istraži srpski filmski prostor tokom poslednjih deset godina, kao i trenutne koprodukcione mogućnosti i situacija u vezi sa finansiranjem filmova.

Treba dodati i to da će srpski dokumentarni projekti koji budu bili prijavljeni bilo za program Focus Serbia, bilo za program La Fabrique Cinéma de l'Institut français, biti procenjivani i razmatrani od strane oba programa i mogu biti odabrani za oba programa.

Sve to sa ciljem da novi projekti dobiju priliku da budu predstavljeni kako na festivalu Visions du Réel u Nionu, tako i u okviru programa La Fabrique Cinéma de l'Institut franse koji je već tradicionalno deo Kanskog filmskog festivala.

Aktuelno

strana 1 od 70 idi na stranu