Nagrada "Dejan Medaković" za Dinka Davidova

Laureat Nagrade Dejan Medaković za 2014. godinu je akademik Dinko Davidov za knjigu "Ikonopisci srpskih seoba" u izdanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine i "Prometeja".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 17.10.2014.

15:20

Default images

Foto: Chris / Flickr.com

Žiri koji od samog trenutka zasnivanja ovog visokog priznanja radi u istom sazivu: Draško Ređep (predsednik) Jovan Ćirilov i Radovan Popović jednoglasnu odluku je doneo na sastanku održanom 10. oktobra.

Dana 1. jula navršilo se šest godina od smrti akademika Dejana Medakovića, domaćeg znamenitog pisca, naučnika, memoariste, a "Prometej"“ je godinama isključivi izdavač ovog poligrafa i polihipstra srpske kulture.

Želeći da sačuva trajnu uspomenu na ličnost i veliki, jedinstveni opus ovog lidera srpske socijalne i kulturne svesti, ova novosadska izdavačka kuća ustanovila je 2008. godine nagradu za dugo pamćenje, sa imenom tog uglednog savremenika.

Nagrada Dejan Medaković postala je po mnogo čemu prestižna, a njeni dobitnici su i Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Radivoj Stokanov i Aleksandar Gatalica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: