Top 10: Najbolji latinoamerički romani

Nakon objavljivanja lista sa najboljim severnoameričkim i britanskim romanima, britanski Dejli telegraf 24. aprila objavio je i listu, prema njihovom izboru, deset najboljih latinoameričkih romana.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Četvrtak, 24.04.2014.

19:52

Default images

Kao što je to bio slučaj i sa prethodnim, anglosaksonskim listama, Dejli Telegraf ne rangira, niti detaljnije obrazlaže svoj izbor, već samo navodi deset naslova koji su, prema mišljenju njihovih književnih kritičara, obeležili književnost Južne Amerike.

Tako na listi upadljivo nedostaju dela Horhea Luisa Borhesa ili Karlosa Fuentesa, koji su se našli tek u širem izboru, a uočljivo je i prisustvo romana britanskog pisca Grejema Grina.

U svakom slučaju, Telegraf otvara listu romanom “Grad i psi” (La ciudad y los perros, 1963) nobelovca Marija Vargasa Ljose. Reč je o tek drugom Ljosinom romanu, koji je bio toliko popularan i uticajan da je svom autoru doneo nadimak “razum i savest Perua”.

-- Pročitajte i Nobel za Maria Vargasa Ljosu --

Tu je i kultni roman “Školice” (Rayuela, 1963), koji je u književne visove vinuo pisca Hulija Kortasara. pesnik Pablo Neruda svojevremeno je govorio da oni koji nisu čitali Kortasarova dela pate od ozbiljne, nevidljive bolesti.

-- Pročitajte i Hulio Kortasar: Igranje školica sa Velikim Hronopijom --

Svoje mesto na listi je zasluženo dobio i kultni roman nedavno preminulog Nobelovca Gabrijela Garsije Markesa “Sto godina samoće” (Cien anos de soledad, 1967). Ovim romanom koji je ubrzo po objavljivanju stekao svetsku slavu Markes je svet uveo u magični realizam gde se stvarnost i mitovi prepliću i stoje ravnopravno, rame uz rame.

-- Pročitajte i G. G. Markes: Živeti da bi se pripovedalo --

Zahvaljujući prikazu Meksika u romanu “Moć i slava” (The Power and the Glory, 1940), Grejem Grin se takođe našao na ovoj listi. Svet gangsterskih obračuna u ovoj knjizi predstavljen je, na nesvakidašnji način, iz ugla jednog sveštenika.

Odmah nakon objavljivanja, “Dnevnik motocikliste” (The Motorcycle Diaries, 1993) Ernesta Če Gevare izazvao je veliko interesovanje zbog brojnih autobiografskih priča. Generacije poštovalaca Če Gevarinog lika i dela uzdigli su ovaj roman i dodelile mu kultni status, zbog čega se nalazi i na ovoj listi.

Na listi se našla i zbirka eseja “Lavirint samoće” (El laberinto de la soledad, 1950), kojom je sredinom XX veka Oktavio Pas izvršio nemerljivo velik uticaj na meksičku inteligenciju. Međutim, univerzalnost ovog dela donela mu je svetsku slavu, pa značaj ove knjige danas prevazilazi meksičke granice.

U odabranom društvu svoje mesto dobila je i “Kuća duhova” (La casa de los espíritus, 1982) Isabel Aljende. Kada se krajem osamdesetih pojavila sa svojim prvencem, ova do tada nepoznata novinarka raznela je prvo čileansku, a potom i svetsku knjižvenu scenu izvanrednom porodičnom sagom koja u sebi krije mnogo više.

Kvalitet “Alhemičara” (O Alquimista, 1988) tema je o kojoj se decenijama debatuje, ali je uticaj ovog dela i njegovo mesto u popularnoj kulturi neosporno. Dovoljno je pomenuti podatak da je ovo najprevođenija knjiga jednog još uvek živog pisca. U pitanju je, naravno, kultna brazilska ličnost Paolo Koeljo, čiji je roman o hodočašću jednog pastira po Egiptu osvojio svet na prečac.

-- Pročitajte i Paolo Koeljo – dovoljno je reći: Alhemičar --

Roberto Bolanjo je često isticao da je rođen 1953. godine, iste godine kada su umrli Staljin i Dilan Tomas. Disleksičan, mučnog života, u svojim knjigama igrao se ne samo sa junacima već i sa narativnim formama. Zbog toga se na ovoj listi našlo i njegovo delo “Divlji detektivi” (Los Detectives Salvajes, 1998), čiji je glavni junak nazvan ni manje ni više nego Odisej.đ

Roman koji zatvara listu Dejli Telegrafa je delo Laure Eskivel “Kao voda za čokoladu” (Como agua para chocolate, 1989). Još jedan primer magičnog realizma, ovaj roman govori o zabranjenoj ljubavi Tite i Pedra, kojima običaji ne daju da izraze svoju ljubav, pa Tita sve svoje emocije iskazuje kroz kuhinju i magična jela.

Kako bi izgledala vaša lista najbolji latinoameričkih romana? KOga biste vi uvrstili nalistu Dejli Telegrafa, a koga biste možda sa nje izbacili?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: