"Buker" opet za Hilari Mantel

Britanska književnica Hilari Mantel, kao što se i očekivalo, ponovo je dobila prestižnu književnu nagradu Buker, vrednu 50.000 funti, a nagrađena je za roman “Bring Up The Bodies”, nastavak “Vučjeg legla” za koji je osvojila Bukera 2009.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2012.

09:31

Default images

Tako je postala tek treći autor, posle Pitera Kerija (Peter Carey) i Džona Maksvela Kucija (JM Coetzee), koji je dvostruki dobitnik Bukera. Prva je, međutim, koja je dobila tu nagradu za nastavak već nagrađenog romana, a i prva je žena koja je dvostruki laureat Bukera, prenosi portal SEEcult.org.

Roman Mantelove (Hilary Mantel) deo je trilogije o Tomasu Kromvelu (Thomas Cromwell), savetniku kralja Henrija VIII. U trećem nastavku, koji će se zvati “The Mirror and the Light”, biće nastavljena priča o Kromvelu sve do njegovog pogubljenja 1540. godine.

Prema navodima žirija, njen istorijski roman o Kromvelu “jedno je od najvećih dostignuća moderne književnosti”. S obzirom da predstoji treći deo, njena priča sa Bukerom možda će imati još jedan nastavak.

Favorit za Bukera za 2012. godinu, prema prognozi kladioničara, bio je i Vil Self (Will), kandidovan za roman “Umbrella” o epidemiji encefalitisa posle Prvog svetskog rata koja je odnela gotovo milion života.

U užem izboru bili su i malezijski pisac Tan Tvan Eng (Twan), nominovan za “The Garden of Evening Mists”, Debora Levi (Deborah Levy) za “Swimming House”, te debitanti Alison Mur (Alison Moore), nominovana za "The Lighthouse" i Džit Tajli (Jeet Thayi), indijski pesnik, romanopisac i muzičar, autor romana "Narcopolis".

Prema navodima predsedavajućeg žirija, ser Pitera Stotarda (Peter Stothard), urednika književnog dodatka “Tajmsa”, protekla godina bila je izuzetna što se tiče produkcije romana, a možda i najjača u protekloj deceniji.

Šest knjiga u užem izboru, prema navodima žirija, odlikuje snažan jezik i umetnička kreativnost, a tematski ih povezuju starost, pamćenje i gubitak.

Žiri je ovogodišnji proces dodele nagrade Buker započeo, inače, čitanjem 145 naslova, od čega je najpre sačinio širi izbor od 12 knjiga.

Uticaj nagrade Buker na prodaju nagrađenog romana je ogroman. Svaka nagrađena knjiga od 1996. godine uspevala je da zaradi više od milion funti, a pojedine i desetak miliona.

Mantelova je “Vučjim leglom” zaradila 5,4 miliona funti, a prošlogodišnji dobitnik, londonski pisac Džulijan Barns (Julian Barnes), prodao je do sada 300.000 primeraka nagrađenog romana “The Sense of an Ending”. Barns je postao dobitnik Bukera iz četvrtog pokušaja.

Buker nagrada prvi put je dodeljena 1969. godine (PH Newby za Something To Answer For), a 1974. i 1992. dobila su je po dva romana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: