Antologijski nastup Dilana u Areni

Rokenrol ikona Bob Dilan i njegov prateći bend održali su u Beogradskoj Areni jedan od najboljih koncerata u istoriji srpske prestonice.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2010.

23:28

Default images

Bob Dilan, na pragu sedamdesete godine života, kao mladić svirao je i pevao skoro 110 minuta, a fantastičan prateći bend u kojem je prva zvezda i ovoga puta bio fascinantni gitarista Čarli Sekston omogućio mu je da se publici u Areni - koncertu je prisustvovalo oko 12.000 ljudi - predstavi u najboljem izdanju.

Koncert je počeo u 20:45h najavom sa razglasa, a prva pesma bila je legendarna "Rainy Day Women # 12 & 35". Tokom sledećih sat ipo smenjivale su se stare i novije pesme, često sa značajno promenjenim aranžmanima, ali uvek moćne, strasne i efektne.

Prateći bend je maestralno pratio "rokenrol mesiju", a pored Sekstona tu su bili Stju Kimbel, basista Toni Garnije, bubnjar Džordž Reseli i multiinstrumentalista Doni Heron. Svirali su brojne gitare plus pedal-stil, bas i kontrabas, klavir, violinu, trubu, usnu harmoniku...

Vrhunci koncerta bili su brojni: "Masters Of War" je naišao na burnu reakciju publike, baš kao i "Cold Irons Bound", "Forgetful Heart", "Highway 61 Revisited," Not Dark Yet", nadahnuta "Workingman's Blues" ili za kraj oficijelnog dela koncerta rokenrol poema "Ballad Of A Thin Man".

Na bis Dilan je izveo jednu od svojih najpoznatijih pesama - nekada generacijsku himnu "Like A Rolling Stone", zatim i "Jolene," a posle predstavljanja benda za oproštaj od beogradske publike i, kako je to već uobičajeno poslednjih decenija, radikalno promenjenu "Blowin' In The Wind".

Publika je još dugo ovacijama zvala muzičare da se vrate, ali to je bila poslednja pesma za drugi dolazak Roberta Alena Cimermana u Srbiju, posle bledog nastupa u Zemunu 1991. godine. Nadajmo se da na treću šansu nećemo čekati još dve decenije.

Kako je koncert Boba Dilana doživeo naš muzički kritičar Vladimir Skočajić pročitajte ovde


Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: